Nedeljska pečenka

17 februarja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Slovenci smo veliki ljubitelji pečenke. Poleg že velikokrat preskušenega klasičnega recepta pa lahko pripravimo kdaj pa kdaj svinjsko pečenko nekoliko drugače, na primer s hrustljavo gorčično skorjico ali pa sladko slivovo sredico.

SVINJSKA PEČENKA S SUHIMI SLIVAMI

Za 6 oseb: 1,6 kg ledvenega dela svinjine, 320 g dehidriranih sliv brez koščic, 2 stroka česna, 3 brinove jagode, 3 dl roseja, sol, črni poper, koruzni škrob, 7 g ekstra deviškega oljčnega olja

Najprej drobno zmeljemo aromatična zelišča. Z dolgim, ostrim nožem zarežemo v sredino kosa mesa, tako da nastane odprtina, široka 2 do 3 cm. Naredimo jo povsem do konca kosa. Na vsaki strani previdno nekoliko povečamo odprtino in z obeh strani vstavimo slive, dokler ne bo notranjost zarezanega kanala polna. Meso premažemo z oljem in potresemo z mešanico drobno nasekljanega rožmarina in žajblja, tako da bo površina v celoti prekrita. V dokaj veliko ponev nalijemo olje, na njem prepražimo dva stroka narezanega česna in brinove jagode. V ponev položimo meso in ga na močnem ognju na hitro opečemo z vseh strani. Prestavimo ga v ponev, posolimo, popopramo in pustimo na strani.
V ponev, v kateri smo popekli meso, dolijemo rose in ga segrevamo toliko časa, da alkohol izpari. V omako dodamo več lističev žajblja in rožmarina in jo prelijemo v pekač z mesom in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno uro in pol. Pečenko vzamemo iz pečice in sok precedimo skozi gosto sito, ga vlijemo v ponev in zgostimo s koruznim škrobom. Mešamo z metlico na šibkem ognju, da ne nastanejo grudice spremljate. Pečenko ponudimo narezano na rezine z vinsko omako, okrašeno s slivami.

VT