Ajdovi cmoki

17 februarja, 2020
0
0

Kaj vse je mogoče narediti iz ajdove moke! Kruhe, potice in vlivance, pico, piškote in torte. Pripravimo pa lahko tudi ajdove cmoke: ene lahko ponudimo kot prilogo, drugi pa so samostojna sladka jed. Poleg postrežemo skodelico domačega kompota.

AJDOVI CMOKI Z MALINAMI

Sestavine: 100 g pšeničnega zdroba, 75 g ajdove ali tatarske moke, 50 g surovega masla, 300 g pretlačene skute, 2 jajci (100 g), 3 rumenjaki (60 g), ščep soli, maline ali gozdni sadeži, kuhana ajdova kaša ali ajdova moka za posip

Maslo stepamo, postopoma dodamo jajca, sol, skuto, pšenični zdrob in ajdovo moko. Vse gladko premešamo. Testo damo za eno uro v hladilnik, nato iz njega oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pomokan pladenj. V sredino stisnemo malino (lahko zamrznjeno), zapremo, lahko jih povaljamo po ajdovi kaši in ajdovi moki ter znova damo v hladilnik. Kuhamo jih v večji količini osoljene vode vrele vode do 15 minut, dokler ne priplavajo na površino.
Medtem si pripravimo zmes drobtin, ki smo jim dodali malo kristalnega in vaniljevega sladkorja ter cimeta. V zmesi povaljamo vroče okrogle cmoke. Ponudimo jih s prelivom, ki ga pripravimo iz sladkorja in malin ali gozdnih sadežev.

Več receptov najdete v 7. številki Kmečkega glasa in na https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ajda-buckwheat