Slana ocvirkovka

24 februarja, 2020
0
0

Katere sestavine potebujemo: za belo slano testo: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g masla, 10 g sladkorja, 1 jajce, približno 2,5 dl mleka, sol; za nadev: 600 g suhih ocvirkov, sol

Priprava testa: Moko stresemo v posodo, lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici na mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajce in sladkor. Segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo stepeno jajce. Znova premešamo, dodamo stepeno jajce in raztopljeno maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo in ga ugnetemo le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Testo pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati. Količina testa se pri vzhajanju podvoji, enkrat ga premesimo. Nato ga razvaljamo.

Pripravimo nadev: Ocvirke sesekljamo, posolimo in jih potresemo po razvaljanem testu. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo.

Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc – pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju Pečemo 50 minut v pečici, segreti na 190 stopinj ali v ventilacijski pečici pri 175 stopinjah.

Več receptov najdete v 8. številki Kmečkega glasa in na https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/potice