Porabimo zadnja jabolka

13 marca, 2020
0
0

Tedni pred veliko nočjo so po tradiciji namenjeni pospravljanju, čiščenju in prenovi. Tako pregledujemo tudi police shrambe. Na njih so zagotovo še zadnja jabolka, iz katerih lahko pripravimo jedi za zajtrk večerjo ali posladek, na primer za mlečni riž z jabolki, jabolčno peno ali pa slastno pogačo.

Babičina jabolčna pogača

Sestavine: 300 g moke, 150 g sladkorja, 150 g masla, 1 jajce, 1 rumenjak, ščepec soli, pol čajne žličke pecilnega praška; in še: 2 jabolki, 1 velika žlica domače marelične marmelade, mleti sladkor in cimet

Iz vseh naštetih sestavin za testo ugnetemo gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in spravimo za najmanj pol ure v hladilnik. Potem vzamemo testo iz hladilnik in ga razvaljamo na velikost okroglega modela s premerom 20–22 cm, z dodatkom 2 cm testa za rob. V enakem premeru razvaljamo še pokrov. Model namastimo in potresemo z moko, odvečno moko pa stresemo z njega. Testo položimo v model do vrha zgornjega roba modela. Odstranimo odvečno testo. Dno na gosto prebodemo z vilicami. Jabolka olupimo in jih narežemo na srednje velike koščke. Potresemo jih po testu, tako da v celoti pokrivajo dno pekača. V središče in malo naokrog porazdelimo žlico marelične marmelade. Potresemo z mletim cimetom. Pokrijemo s testenim pokrovom, pritisnemo ob robovih z valjarjem in odvečno testo odstranimo. Pokrov na drobno preluknjamo z vilicami. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 40 minut.

Ko bo pogača pečena, počakamo, da se ohladi, preden jo vzamemo iz modela.

Ohlajeno pogačo vzamemo iz modela in potresemo z mletim sladkorjem.

Mlečni riž s karameliziranimi jabolki

Potrebujemo: 200 g riža arborio, 800–900 ml mleka, 2 žlici masla; 5 jabolk, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev strok, 1 zavitek vaniljevega sladkorja

V visoko kozico stresemo riž in vaniljev sladkor ter prilijemo mleko. Kuhamo na zmernem ognju, da se riž skuha, približno 20 minut. Medtem je treba riž večkrat premešati, da se ne prime dna in vzkipi. Ko je kuhan, primešamo žličko masla, da postane lepo kremast.

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke ali krhlje. Maslo in sladkor damo v kozico in počakamo, da se sladkor raztopi in začne karamelizirati. Previdno dodamo na kocke narezana jabolka in premešamo, da se karamela lepo oprime jabolk. Jabolka bodo začela izločati sok in po nekajminutnem kuhanju bo nastala gostljata omaka. Dodamo še semena, ki smo jih z nožem postrgali iz vaniljevega stroka, premešamo in odstavimo. Mlečni riž ponudimo v skodelici in na vrh položimo veliko žlico še toplih karameliziranih jabolk.