Prvi regrat je najboljši

13 marca, 2020
0
0

Toda regrat ni le prva sveža zelenjava, polna novih moči, ki jo vsako pomlad nestrpno pričakujemo, to je tudi rastlina z veliko zdravilnimi močmi. V njej je veliko kalcija in železa pa tudi veliko vitamina K in vlaknin, od vitaminov vsebuje še beta karoten ter vitamina B2 in B6.

V ljudskem zdravilstvu mu pripisujejo številne koristne učinke: čisti in razstruplja jetra, zboljšuje prebavo, pomaga uravnavati krvni sladkor, deluje kot diuretik. Previdni pa moramo biti, če imamo težave z žolčem ali žolčnimi kamni, tedaj se mu je bolje odpovedati.

Zmeraj tekne regratova solata, ki bo polnejšega okusa, če ji dodamo slanino. Zanjo potrebujemo: svež, očiščen in dobro opran regrat, sesekljan česen, na kocke narezano slanino ali zaseko, kis, po želji kuhan krompir

Regrat očistimo, operemo, narežemo in damo v skledo. Posolimo, potresemo s česnom in dodamo krompir. V ponvi ocvremo slanino ali zaseko, prilijemo kis in regrat zabelimo. Premešamo ga in ponudimo.

Zeliščarka Mirjam Grilc v svoji knjigi Zelišča z gore svetuje, kako pripravimo kapre iz regratovih popkov. Naberemo 3 pesti regratovih popkov, jih nežno posolimo in pustimo stati 5 ur. V posodo nalijemo 2 dl zeliščnega kisa, ga zavremo in dodamo regratove popke. Z zajemalko jih damo v steklen kozarec, zalijemo s kisom in zapremo.

Regratove popke, pravi zeliščarka, pa lahko tudi na hitro podušimo na maslu, dodamo razžvrkljana jajca, posolimo in popopramo Ko jajce zakrkne, je jed pripravljena in jo ponudimo na toplem opečenem kruhu.

Regrat dodamo tudi v zeliščno spomladansko juho. Zanjo naberemo 2 pesti najrazličnejše zelenjave in zelišč, kar pač spomladi najdemo v naravi: peteršilj, špinačo, trpotec, regrat, koprive, meliso, pehtran, janež, drobnjak, luštrek, rman, krebuljica in še kaj, 2 jajci, 40 g masla, 2 pesti na kocke narezanega kruha, 2 l vode in sol.

Zelišča umijemo, drobno narežemo in prepražimo na maslu. Dodamo stepeni jajci in na kocke narezan kruh. Dušimo 15 minut in prilijemo dva litra tople vode. Dodamo lahko še prežganje, posolimo in kuhamo pol ure. Juha je krepčilna, primerna za otroke in bolnike.

VABLJENI k nakupu knjige ZELIŠČA Z GORE.