Štiri ideje za jedi s čemažem

16 marca, 2020
0
0

Dobrote iz gozdov in vrtov, ki jih prinašajo pomladni dnevi, nam vračajo moči ter blagodejno vplivajo na naše počutje in zdravje. 

Ješprenj s čemažem

Sestavine: 200 g ješprenja, pločevinka kuhanega fižola, 300 g suhih svinjskih rebrc, 1 čebula, 1 korenček, 2 krompirja, manjša koleraba, malo peteršiljeve korenine in gomoljne zelene, lovorov list, nekaj čemaževih listov, sol, poper

V lonec damo namočen ješprenj, lovorov list in meso, prelijemo z vodo, posolimo in počasi kuhamo okrog 60 minut. Zelenjavne gomolje očistimo in narežemo na manjše kocke. Sesekljamo čebulo in narežemo čemaževe liste. V lonec z ješprenjem in mesom dodamo čebulo, nato še narezano zelenjavo. Počasi kuhamo 20–30 minut, na koncu dodamo še čemaževe liste.


Skutni zavitek s čemažem

Sestavine: 6 listov vlečenega testa, 500 g skute, 300 g čemaža, 1 dl kisle smetane, 2 jajce, 2 žlici olja, sol

Čemaževe liste očistimo, operemo in odcedimo. Za približno pol minute jih potopimo v krop, odcedimo in ohladimo v veliki količini mrzle vode, nato jih grobo sesekljamo. Skuti dodamo jajci, kislo smetano in čemaž. Dobro premešamo, posolimo in s tako pripravljenim nadevom namažemo namaščene liste vlečenega testa. Vsak list nato zavijemo v zavitek in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z malo olja in spečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj. Zavitek je dober, ko je še topel.

Nabiramo in uživamo vse dele rastline: liste, popke, cvetove in čebulice. Najuporabnejši so sveži deli. Od marca nabiramo liste. Pomembno je, da nabiramo mlade, saj vsebujejo ti največ vitamina C, provitamina A, eteričnih olj, predvsem pa klorofila, raznih mineralov in flavonoidov, ki delujejo zaščitno in krepčilno.

Postrvi s čemaževim pestom

Sestavine: 4 fileji postrvi, čemažev pesto, olje, sol

Očiščene fileje postrvi na notranji strani, kjer ni kože, rahlo posolimo in premažemo s čemaževim pestom. Položimo jih na pomaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, dobre pol ure.

Ribe lahko na splošno pripravimo s čemaževimi pripravki ter tako delno ali v celoti nadomestimo peteršilj in česen.

Krompirjev pire s čemažem

Sestavine: 1 kg mokastega krompirja, 250 g čemaža, 250 ml mleka 1 ščep muškatnega oreščka, sol, sveže mleti poper

V slani vodi skuhamo krompir, da se zmehča. Še vročega olupimo in pretlačimo v pire. Liste čemaža splaknemo pod hladno vodo in jih v slani vodi blanširamo. Nato jih odcedimo in drobno sesekljamo. Vse sestavine damo v posodo in jih z metlico dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Za okusen pomladni pire lahko polovico čemaža zamenjamo s svežimi listi kopriv.

Še več privlačnih receptov za jedi iz čemaža poiščite v knjigi ČEMAŽ, vanež in česnovi peski.