Cesarjeva priljubljena sladica

16 marca, 2020
0
0

Prvič je bil cesarski praženec omenjen že leta 1563, okoli njegovega nastanka pa se je spletlo kar nekaj zgodb. Ena od njih pravi, da sta avstrijski cesar Franc Jožef in cesarica Sisi potovala po Alpah in se ob kosilu ustavila pri neki kmetiji za kosilo.

Kmet je v naglici, ker je dobil tako imenitnega obiskovalca, stresel v skledo vse najboljše sestavine, kar jih je imel doma, in umešal testo. Zmes je vlil ponev, da bi naredil kar se da dobro palačinko. Toda ker je bil nervozen, se mu je palačinka raztrgala. Zadevo je poskušal rešiti tako, da je palačinko natrgal na koščke in osladil z jagodno marmelado. Cesar je bil nad ponujeno sladico navdušen in postala je ena njegovih najljubših.

Cesarski praženec

Sestavine: 3 jajca, 100 ml sladke smetane, 500 ml mleka, 350 g bele moke, rum in rozine (po želji), 25 g masla, 120 g sladkorja

Rozine namočimo v rumu. Beljake ločimo od rumenjakov. Rumenjake, sladko smetano in mleko zmešamo, dodamo moko in z električnim ročnim mešalnikom zmešamo v gladko testo.

Beljake stepemo v trd sneg skupaj s tremi žlicami sladkorja. Beljakov sneg umešamo v pripravljeno rumenjakovo maso.

V ponvici stopimo čajno žličko masla, stopljenemu dodamo še žličko sladkorja, nato pa vlijemo maso za praženec 1 cm na debelo. Po želji lahko dodamo rozine, namočene v rumu. Praženec na eni strani pečemo od 3 do 5 minut, da postane zlato rjave barve. Z lopatko ga obrnemo in popečemo še po drugi strani.

Nato ga z lopatko ali dvojnimi vilicami natrgamo in pomaknemo ob stran ponvice, v sredino pa dodamo še košček masla. Ko se maslo stopi, ga umešamo v praženec in ponudimo. Zraven se prileže domača marmelada iz shrambe in skodelica toplega mleka ali kompot.

Praženec z limono

Sestavine: 3 jajca, 40 g sladkorja, 4–5 kapljic limonovega soka, naribana lupina polovice biolimone, 200 ml mleka, 100 g moke, 20 g masla, mleti sladkor, marmelada

Rumenjake ločimo od beljakov, beljake stepemo in medtem ko jih stepamo, dodamo nekaj kapljic limonovega soka. Rumenjake zmešamo s sladkorjem, naribano lupinico limone in mlekom, moko in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. V testo previdno, tako da privzdigujemo lopatico, vmešamo sneg iz beljakov.
V ponvi premera 24–26 cm z oblogo proti oprijemanju na šibkem ognju stopimo stopimo 10 g masla. Takoj ko se zapeni, postane svetlo rjavo in zaznamo značilni vonj po oreščkih, polovico mešanice vlijemo v ponev in pustimo, naj se peče na šibkem ognju nekaj minut, dokler ne pozlati. Tedaj pečeno palačinko obrnemo, popečemo še na drugi strani in jo prenesemo na krožnik, raztrgamo z vilicami, potresemo z mletim sladkorjem in dodamo marmelado. Enako pripravimo praženec še iz druge polovice testa.

Še nekaj nasvetov:

Za cesarski praženec je priporočljivo uporabiti belo moko TIP 500, da bo testo rahlejše.
Biti moramo previdni, da praženca ne spečemo preveč, saj se lahko izsuši.
Cesarski praženec lahko naredimo tudi iz ajdove moke. Belo moko lahko z njo nadomestimo povsem ali pa le deloma.
Testu lahko dodamo tudi nekaj drobno naribanih jabolk, pomarančno lupinico ali pa rozine in koščke pomaranč, mak, skuto in še marsikaj.
K sladici naj bi ponudili slivovo marmelado, dobro pa se prilegata tudi jagodna ali marelična marmelada, kompot iz sezonskega sadja in različne sadne omake.