Temeljito čiščenje in prezračevanje doma

18 marca, 2020
0
0

Ker preživi na površinah nekaj ur do več dni, sta, zato da bi preprečili širjenje, zelo pomembna čistoča rok  in redno čiščenje površin. Pomembno je, da se čim manj dotikamo predmetov, ki jih uporablja veliko ljudi, na primer kljuk, nakupovalnih vozičkov, tipk v dvigalu ipd. Doma je možnosti za okužbo veliko manj,  toda da se bomo v prostorih, v katerih zdaj preživljamo vse dneve, dobro in varno počutili, je pomembno, da jih temeljito čistimo in zračimo.

Koliko časa ostane virus na površini

Na površinah, kot so kljuke, pa tudi na plastiki in nerjavečem jeklu, po najnovejših ugotovitvah preživi tudi do tri dni, tako so ugotovili v eni prvih študij te vrste ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur. Raziskave pa so tudi pokazale, da ga je mogoče z razkuževanjem z najmanj 60-odstotnim etanolom uničiti v eni sami minuti.

Fotografija: Can Stock Photo

Fotografija: Can Stock Photo

Od zunaj domov

Vedno bolj je jasno, da ostaja koronavirus tudi na blagu in drugih površinah, čeprav še ne vemo natanko, koliko časa. Ker odhajamo ven le po najnujnejših nakupih, pazimo, da ne zanesemo virusa domov. Zato puščamo obuvala zunaj, v garaži ali kakšnem podobnem prostoru, ki je ločen od notranjega bivališča, tudi nakupovalne vrečke, ki jih prinesemo domov, izpraznjene pustimo tamkaj vsaj 24 ur. Po novih priporočilih izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, obrišemo, sadje in zelenjavo, ki nista bila že na policah zapakirana, pa temeljito umijemo. Plašč ali jakno odložimo v predprostoru, roke si natančno umijemo z milom, jih osušimo in  popršimo z razkužilom.

V trgovine hodimo čim manjkrat, koristno je, če pregledamo domače zaloge, si naredimo tedenski načrt pripravljanja obrokov in na list zapisujemo stvari, ki nam zmanjkajo ali jih bomo potrebovali za pripravo določenih jedi. Hrana naj bo v teh dneh preprosta in vitaminsko bogatejša, kar je mogoče, saj je na vrtu že pognala solata, v naravi pa lahko naberemo regrat, koprive in čemaž.

Rok si v vseh okoliščinah ne moremo umiti, če niso zelo umazane, jih takrat lahko le razkužimo. Roke, ki so vidno umazane, pa si pred razkuževanjem moramo umiti, saj razkužilo na umazanih rokah ni dovolj učinkovito. 

 

Čiščenje površin

Dom, iz katerega v teh dneh odhajamo le po najnujnejšem, je veliko varnejši kot druga okolja, vendar pa ni odveč, če  ga temeljito prečistimo in razkužimo. Ko se lotimo tega, si nataknemo gumijaste rokavice in zaščitno masko (če jo le imamo), na stežaj odpremo okna, potem pa se lotimo čiščenja. Največ pozornosti namenimo površinam, ki se jih dotikamo: kljukam, odlagalnim in delovnim površinam v kuhinji ter stranišču in kopalnici. Najprej vse očistimo kot navadno, potem uporabimo za dotikalne površine še razkužila. Najbolje jih je uporabiti v tekoči obliki, ne v razpršilih. Za brisanje površin ne uporablja krp, pač pa papirnate brisače, ki jih po uporabi zavržemo. Temeljito umijemo in razkužimo tla v stanovanju pa tudi copate.

Za razkuževanje površin ne uporabljamo enakega razkužila kot za razkuževanje rok, pač pa razkužilo posebej narejeno za ta namen.

Pogosto zračenje

V dneh, ko smo tako veliko doma, je treba prostore temeljito zračiti vsako uro, zato da bo zrak, ki ga vdihavamo, čim bolj svež. To je še posebno pomembno, če je družina številčna in če so prostori majhni. Spalnico je še posebno  pomembno prezračiti zjutraj, takoj ko vstanemo, kuhinjo, potem ko skuhamo, in kopalnico, potem ko se oprhamo. Ko so dnevi toplejši, to ni posebno težko, v marcu pa so nekateri dnevi še vedno mrzli in tedaj je zračenje manj mikavno. Vendar tudi v hladnih dneh zračimo enako pogosto, le da na stežaj odpremo okna za nekaj minut, da se prostori ne bodo preveč ohladili, izmenjalo pa se bo vsaj 70 odstotkov zraka.

Fotografija: Pixabay Fotografija: Pixabay

Če kdo v družini zboli

Če je kdo v družini okužen z novim virusom in ima blage znake ali pa tudi če je brez njih, je pomembno, da zavarujemo posebno starejše in bolne. Predvsem naj bo v posebni sobi, ločeno naj uporablja jedilni pribor in posodo, pomembno je tudi, da si vsi v družini temeljito umivajo in razkužujejo roke, pomembna je higiena kašlja ter da se v tem primeru tudi v družini čim manj družijo med seboj.

Če predvidevate, da ste zboleli za okužbo z novim koronavirusom, ki se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka, najprej pokličite svojega osebnega zdravnika in ostanite v samoizolaciji. Če ste okuženi, se tudi izogibajte stikov z domačimi živalmi. Čeprav ni dokazov, da se virus prenaša s hrano, je priporočljivo previdno ravnanje s surovim mesom, mlekom in živalskimi organi, kupljeno sadje in zelenjavo pa temeljito umijemo.

Ministrstvo za okolje opozarja tudi osebe, ki imajo potrjeno okužbo ali so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom v domači oskrbi, naj previdno ravnajo z osebnimi odpadki. Ko z odpadki, kot so uporabljeni robčki, rokavice, krpe in maske, napolnijo vrečo za smeti, naj to namestijo v še eno vrečo. To naj v zunanji zabojnik odložijo šele po treh dneh.