Vnetje prostate

20 marca, 2020
0
0

V ambulanto je prišel bolnik, ki je imel že skoraj leto dni zelo neprijetne težave v spodnjem delu trebuha: mučile so ga bolečine krči v presredku in ledvenem delu hrbtenice. Bolečine niso bile povezane z naporom, izrazitejše pa so bile med izlivom semena. Občasno je občutil pekočo bolečino tudi med uriniranjem ter imel občutek nepopolne izpraznitve mehurja. Drugih težav ni navajal razen občasne utrujenosti in motnje koncentracije.  

Pri bolniku je bil opravljen klinični pregled, laboratorijske preiskave ter ultrazvok trebuha in transrektalni ultrazvok prostate. Napotil sem ga k specialistu urologu. Ta je menil, da gre za kronično vnetje prostate. Poleg splošnih nasvetov in dietnih navodil mu je bilo predpisano tudi zdravilo, ki ga bo jemal vsaj šest mesecev.

Prostata je za kostanj velika žleza, ki obdaja sečnico tik pod sečnim mehurjem moškega. Ima vlogo pri tvorbi spermalne tekočine in uravnavanju pretoka urina. Vnetje v žlezi  (prostatitis) je pogost razlog za obisk zdravnika  predvsem zato, ker so znaki obolenja neprijetni in dolgotrajni.

Akutno vnetje

Razlikujemo akutno in kronično vnetje prostate. Pri akutnem vnetju prostate gre za burne klinične znake s hudo bolečino v medenici, povišano telesno temperaturo, bolečim uriniranjem in splošno oslabelostjo. Povzročiteljica vnetja je bakterija. Bolezen zahteva čim prejšnje zdravljenje z antibiotikom. Če je zdravljenje uspešno, po nekaj dneh težave minejo. Če akutnega prostatitisa ne začnemo zdraviti pravočasno, se lahko razvije septično stanje, ki ogroža bolnikovo življenje.

Kronično vnetje

Kronična bakterijska oziroma kronična nebakterijska vnetja pa lahko trajajo tudi več mesecev ali let. Bakterijska vnetja so redkejša kot nebakterijska. Zdravimo jih z antibiotiki, vendar se pogosto ponavljajo. Kronično nebakterijsko vnetje prostate opredelimo glede na klinične znake, kot je na primer bolečina v medenici, ki traja vsaj tri mesece v zadnji polovici leta. Prizadenejo predvsem mlajše moške in moške srednjih let. Te težave ima skoraj 20 odstotkov moških v življenju. Večje zdravstvene težave imajo tisti, ki prebolevajo  tudi druga kronična obolenja.

Vzrok nastanka kroničnega nebakterijskega vnetja prostate je kljub številnim raziskavam dokaj nejasen. Kot verjetni vzroki se navajajo mikroorganizmi, poškodbe, avtoimunsko dogajanje, hormonske motnje, okvara živčevja, povišan tlak v samem tkivu sečnice ter psihogeni in genetski dejavniki.

Pri kroničnem vnetju lahko čuti oboleli bolečino v medenici, ledvenem delu hrbtenice, presredku, v modih, penisu ali celo v višjih delih trebuha. Pekoče uriniranje je redkejše, bolnik pa  je lahko utrujen ali čuti zmanjšano spolno slo.

Posebnih diagnostičnih testov za postavitev omenjene diagnoze ni,  opravljenih laboratorijskih, ultrazvočnih in drugih preiskavah izključimo druga obolenja v medenici, kot so vnetja sečil, genitalni herpes, rakava obolenja sečil, ledvične kamne, kile, kronična črevesna obolenja, hemoroidi in druga.

Kronično nebakterijsko vnetje prostate lahko traja več mesecev in se nikoli več ne ponovi, lahko pa traja leta in leta ter se pogosto ponavlja.

Dolgotrajno zdravljenje

Zdravljenje te bolezni je zelo kompleksno in pogosto dolgotrajno. Antibiotiki se niso izkazali kot učinkoviti, čeprav delujejo protimikrobno in jih zdravniki v tem primeru pogosto predpišejo na primer za obdobje enega meseca, zato da se izključi bakterijski vzrok vnetja. Sicer pa se predpisujejo za daljše obdobje zdravila iz skupine alfa adrenergičnih receptorjev in pa ob še dodatno prisotni benigni hiperplaziji prostate zdravila, ki so zaviralci 5-alfa reduktaze. Ob bolečinah se predpisujejo različni analgetiki, kot so paracetamol in nesteroidni antirevmatiki. Obstajajo pa še številni dodatni nefarmakološki ukrepi, kot so masaže, sedeče kopeli, vaje in fizioterapija za sproščanje mišic medeničnega dna ter dieta brez močno začinjenih jedi, mrzlih jedi in alkohola.

Pri okvari spolne funkcije pa je pogosto potrebna tudi psihoterapija. Med dejavniki, ki poslabšajo obolenje, velja omeniti stresne dejavnike. Preventivnih ukrepov za preprečevanje nastanka bolezni ne poznamo. Posamezni urologi svetujejo pogosto ejakulacijo, saj se s tem preprečuje zastajanje prostatičnih izločkov in s tem nastanek vnetnega procesa. Če pa so bolečine stalno prisotne, svetujemo pregled pri zdravniku vsaj enkrat na leto. Čeprav kronično vnetje prostate ni nevarna bolezen, lahko zelo poslabša kakovost življenja moškega in ogrozi odnos med partnerjema.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine