Najboljše preproste jedi

20 marca, 2020
0
0

Te dni smo zelo veliko doma, spremenilo se je nakupovanje in tudi kuhamo in pečemo večinoma iz sestavin, ki jih nakupimo na zalogo ali jih imamo doma. Izbiramo recepte za dobre in preproste jedi, ki bodo nasitile in razveselile vse v družini.

Porova pita

Sestavine: 250 g ostre moke, 3 jajca, 125 g masla, 500 g pora, 200 g pretlačene skute, oljčno olje, sol, poper

Iz moke, masla in soli zamesimo gladko testo, oblikujemo v kroglo, jo zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in shranimo v hladilnik za pol ure. Pečico segrejemo na 250 stopinj. Por očistimo, umijemo in narežemo na tanka kolesca. Na ponvi na oljčnem olju por rahlo prepražimo, da ovene, ga posolimo in popopramo. V skledi zmešamo jajca in svežo skuto,  nato primešamo kolesca pora.

Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in z njim do vrha roba obložimo kvadratni ali okrogli pekač za pite s snemljivim obodom. Testo najprej deloma spečemo v pečici: pečemo ga 10 minut pri 250 stopinjah, zato da ga nadev ne bi razmočil. Mešanico jajc, skute in pora vlijemo na testo in pečemo še 40 minut, dokler ne dobi zlato rjave skorjice.

Fotografija: Can Stock Photo

Fotografija: Can Stock Photo

Golaž z veliko koščki mesa

Sestavine: 1 kg govedine (oreščka), 400 g čebule, nekaj žlic olja, mleta rdeča paprika, 1 žlička  kumine, sol, 2 lovorova lista, nekaj zrnc popra, kozarec belega vina, 1/8 kg paradižnikovih pelatov 

Na olju zarumenimo na rezance narezano čebulo. Meso narežemo na večje kocke, ga dodamo čebuli in dušimo, dokler se ne zmehča. Ko se zmehča, ga začinimo s papriko, soljo in kumino, dodamo nekaj zrnc popra in lovorova lista, dodamo še sesekljane pelate iz konzerve in prilijemo vino.

Fotografija: Can Stock Photo

Fotografija: Can Stock Photo

Hitro narejen sadni kolač

Sestavine: za nadev: 350–400 g sadja iz kompota ali katerega koli svežega sadja (breskev); za testo: 4 žlice zdroba, 1 žlička pecilnega praška, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 500 g pretlačene skute, 3 jajca, 2 žlici limonovega soka, naribana limonova lupinica, 130 g stopljenega in ohlajenega masla; in še: sladkor v prahu za posip

Breskve ali katero drugo sadje vzamemo iz kompota in odcedimo, 2 žlici soka prihranimo za testo. Vse naštete sestavine za testo skupaj z 2 žlicama soka od kompota z mešalnikom na hitro  umešamo v gladko testo, mešamo približno 20 sekund. Model s snemljivim obodom premera 26 cm namažemo  z maslom, potresemo z malo moke in odvečno moko stresemo iz modela. Vanj vlijemo zmes za kolač in po njej razvrstimo na kocke ali krhlje narezano sadje. Pečemo na spodnji rešetki v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 55 minut. Previdno odstranimo obod in še vroč kolač potresemo s sladkorjem v prahu.

Namesto vloženih breskev lahko za kolač uporabite tudi drugo vloženo sadje ali pa sveže.