Testenine so zmeraj v shrambi

26 marca, 2020
0
0

Izbrali smo vam nekaj takih receptov s sestavinami, ki jih imamo navadno v shrambi. Recept za testenine z radičem, belim fižolom in panceto je iz knjige Andreje Škrabec Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in sladica, ki je izšla pri Coknpoku, Zavodu za okolje in kulturo.

Testenine z orehi

Za 6 oseb potrebujemo: 600 g širokih rezancev (ali kratkih testenin), 150 g orehov, oljčno olje, 2 stroka česna, šopek peteršilja, parmezan, sol

Olje in česen zelo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje, na njem nekaj minut na šibki vročini pražimo sesekljane orehe in česen. Rezance skuhamo in odcedimo. Prelijemo jih z orehovim prelivom, potresemo s sesekljanim peteršiljem in nastrganim sirom. Ponudimo jih takoj.

Makaronov narastek s čebulo

Sestavine: 250 g makaronov, 1 kg čebule, 2 stroka česna, 3 žlice olja, provansalska zelišča, sol, poper, 4 jajca, 100 g kisle smetane, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 100 g ementalca, 2 žlički mlete sladke paprike, maslo za premaz modela

V vodi skuhamo testenine, tako da so še čvrste na ugriz. Kuhane stresemo na cedilo, jih na hitro oplaknemo pod tekočo mrzlo vodo. Olupimo čebulo in jo narežemo na tanka kolesca, česen olupimo in sesekljamo.

Na ponvi segrejemo olje, na njem popražimo na kolesca narezano čebulo in sesekljan česen. Pražimo v nepokriti ponvi okoli 10 minut, tako da vsa tekočina izhlapi in postane okus pražene čebule in česna intenzivnejši. Oboje posolimo in popopramo.

V skodeli razžvrkljamo jajca in kislo smetano in v zmes zamešamo peteršilj, nariban sir in mleto papriko.

Pečico segrejemo na 200 stopinj, pekač za narastke pa namastimo z maslom. V pekač najprej razporedimo tanjšo plast prepražene čebule, jo prekrijemo s plastjo makaronov, nato damo tanko plast prepražene čebule, čez to pa prelijemo mešanico jajc in smetane. Narastek pečemo pol ure, tako da postane po vrhu lepo zlato rjav.

Namesto mešanice provansalskih zelišč lahko uporabimo domačo mešanico suhih zelišč ali posušeni origano.

Testenine z radičem, belim fižolom in panceto

Sestavine: 400 g čvrstih kratkih testenin, 100 g pancete, 1 glavico rdečega treviškega radiča, 150 g belega fižola (1 mala pločevinka), 2 žlici oljčnega olja, 1 strok česna; in še: pest sveže naribanega parmezana, sol, sveže mleti črni poper

Pristavimo velik lonec vode. Takoj ko zavre, vodo osolimo in zakuhamo testenine. Medtem ko se kuhajo, se lotimo omake. Radič operemo in narežemo na kockice, česen pa olupimo in narežemo na rezinice.

V veliki kozici pristavimo tanko plast oljčnega olja. Nanj stresemo česen in takoj ko zadiši, dodamo še panceto. Ko panceta postekleni, dodamo radič. Med mešanjem pražimo kakšno minuto, nato dodamo fižol. Primešamo in po potrebi dolijemo 1 dl škrobnate vode, v kateri se kuhajo testenine. Odstavimo. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v kozico k omaki. Pokapamo še z malo oljčnega olja in ponudimo potresene z naribanim parmezanom in sveže mletim poprom.