Kako ravnati z živili iz trgovine

27 marca, 2020
0
0

Zaradi posebnega postopka, ki je potreben, da lahko nakupujemo varno, si organiziramo nakup tako, da ga opravimo enkrat na teden. Najprej na spletu preverimo, kako je odprta trgovina v naši bližini.

Potem se odločimo, katera ura se nam zdi najugodnejša, pri tem upoštevamo, da je med 8. in 10. uro vstop v trgovine dovoljen le upokojencem, invalidom in nosečnicam. Doma pregledamo zaloge hrane, ki jo že imamo, sestavimo jedilnike  obrokov za ves teden, potem pa napišemo seznam živil, ki jih potrebujemo.

Seznam živil, ki jih nameravamo kupiti, napišemo po takem vrstnem redu, kot so razvrščena živila v trgovini. Tako bomo kupovali hitreje, saj nam ne bo treba tekati sem in tja ter iskati izdelkov. Povprašajmo tudi soseda, za katerega menimo, da potrebuje pomoč, ali mu kaj prinesemo iz trgovine.

V trgovino se odpravimo sami, obvezno z masko, z nakupovalnim seznamom in oboroženi s potrpežljivostjo: na vstop čakamo v vrsti pred prodajalno  v razdalji 2 metra eden od drugega. Pred vhodom si razkužimo roke, ročaje nakupovalnega vozička navadno razkužujejo v velikih trgovinah za vsakim kupcem sproti. Lastnih rokavic nam ni treba uporabljati, obvezno pa uporabimo rokavice, ko izbiramo sadje in zelenjavo, nove pa si nataknemo tudi, če sami vzamemo kruh. Rokavice obakrat zavržemo v poseben koš. Najprej si sadje in zelenjavo v trgovini ogledamo, potem primemo samo tiste kose, ki jih nameravamo vzeti – nikakor ne brskamo, izbiramo in vračamo izdelkov nazaj na polico.

Na blagajni zložimo izdelke v vrečko in plačamo s plačilno kartico, če je le mogoče, ne z denarjem, ki je lahko vir okužb z virusom. Nakupovalno vrečko odnesemo v prtljažnik avtomobila, ne odlagamo je na sedeže v avtu.

Vedno bolj je jasno, da ostaja novi koronavirus tudi na blagu in drugih površinah, na plastiki naj bi preživel celo do tri dni. Dom naj bo naše varno zavetje, zato se preobujemo in pustimo čevlje zunaj, v predprostoru, ki je ločen od notranjih prostorov,  tudi jopič obesimo tam.

Vrata odpremo, ne da bi jih prijeli z roko, ključe odložimo v predal in nakupovalne vrečke na tla. Temeljito si umijemo roke in jih razkužimo, živila zložimo iz vrečke: plastično embalažo umijemo, živila, ki imajo zunanjo embalažo, vzamemo iz nje in jo zavržemo, papirnato embalažo obrišemo in izdelke pospravimo na police. Sadje in zelenjavo temeljito umijemo s toplo vodo, nazadnje pult umijemo in razkužimo. Vrečko za enkratno uporabo zavržemo, svojo iz blaga pa shranimo na posebnem mestu ali pa jo operemo v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj. Potem si roke še enkrat umijemo, jih razkužimo in si jih namažemo s hranilno negovalno kremo. Tako smo končali nakupovanje za teden dni.