Velikonočne potice

31 marca, 2020
0
0

Morda pa je potica lahko še boljša, drugačna, morda odkrijemo potico z zanimivim testom ali nadevom. In ker je velikonočna peka pred vrati, smo vam izbrali nekaj receptov.

Lešnikova potica s koruzno moko

Sestavine za testo: 250 g koruzne moke, 250 g bele moke, 30 g kvasa, 80 g sladkorja, 2 rumenjaka, 80 g masla, 2–2,5 dl mleka, malo pomarančne lupinice, vaniljev sladkor, ščepec soli

Zavremo dve tretjini tekočine, z njo poparimo koruzno moko in dobro premešamo. Dodamo belo moko. Kvasu dodamo žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka in počakamo, da začne vzhajati. Maslo raztopimo. Rumenjaka najprej posolimo, premešamo in prilijemo stopljeno maslo. Dodamo navadni in vaniljev sladkor, pomarančno lupinico, malo mleka in pomešamo. V moko najprej umešamo vzhajani kvas, potem med mešanjem počasi prilijemo zmes vseh tekočin in sladkorja ter po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Zameseno testo pokrijemo s prtičem ali prosojno folijo za živila in pustimo vzhajati.

za nadev: 350 g mletih lešnikov, 50 g krušnih drobtin, 200 g lešnikove kreme (nutelle), 100 g sladkorja, 2 jajci, 2 beljaka, pomarančna lupinica, vaniljev sladkor, rum, 100 g nasekljanih lešnikov, jajce za premaz

Beljake s sladkorjem stepemo v čvrst sneg. Lešnikovi kremi primešamo rumenjake, rum, pomarančno lupinico  in vaniljev sladkor. Potem narahlo umešamo sneg iz beljakov in na koncu še mlete lešnike. Nasekljane lešnike in drobtine potresemo po namazanem nadevu.

Model za potico dobro namažemo z zmehčanim maslom. Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom, potresemo z drobtinami in tesno zavijemo. Potico položimo v pekač, prebodemo z zobotrebcem, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Ko je dovolj vzhajana, jo premažemo s stepenim jajcem in pečemo 45–50 minut v pečici, segreti na 160 stopinj.

Kokosova potica

Sestavine za testo: 500 g moke, 40 g kvasa, 100 g masla, 80 g sladkorja, 3 rumenjaki, ščepec soli, 2,5–3 dl mleka, vaniljev sladkor, malo ruma, 2 žlici kakava

Moko s kakavom presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka in pustimo, da začne kvas vzhajati. Maslo raztopimo. Rumenjak najprej posolimo in premešamo, potem prilijemo stopljeno maslo. Dodamo navadni in vaniljev sladkor, rum, malo mleka in premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mesenjem počasi prilivamo zmes vseh tekočin in sladkorja ter po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Zameseno testo pokrijemo s prtičem in prosojno folijo za živila in pustimo vzhajati.

za nadev: 400 g kokosove moke, 2,5 dl sladke smetane, 50 g masla, 2 rumenjaka, 2 beljaka, 100 g sladkorja, pomarančna lupinica, vaniljev sladkor, jajce za premaz

Sladko smetano zavremo in z njo poparimo kokosovo moko. Maslo in rumenjaka s polovico sladkorja penasto stepemo, dodamo vaniljev sladkor in pomarančno lupinico ter še malo stepamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo čvrst sneg, narahlo primešamo penasto zmes rumenjakov, masla in sladkorja ter na koncu še poparjeno kokosovo moko.

Model za potico dobro namažemo z zmehčanim maslom. Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in zavijemo. Potico pustimo toliko vzhajati, da se ji za polovico poveča volumen, potem jo premažemo s stepenim jajcem in pečemo približno 40 minut v pečici, segreti na 170 stopinj. 

Orehova potica

Sestavine: za testo: 400 g moke, 80 g masla, 60 g sladkorja, 4 rumenjaki, 30 g kvasa, 5 g soli, 1–1,5 dl mleka

Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka ter pustimo, da začne kvas vzhajati. Maslo raztopimo, na rumenjake damo najprej sol, jih premešamo, potem prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilivamo zmes vseh tekočin in sladkorja ter po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Zameseno testo pokrijemo s prtičem in prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.

za nadev: 100 g masla, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 240 g orehov, 30 g krušnih drobtin, malo ruma, vaniljeva aroma, limonova lupinica, 80 g belih rozin, malo cimeta; in še: 50 g mletih orehov, 1 jajce za premaz

Iz vseh beljakovin in polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. Rumenjaka z maslom, preostalim navadnim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo, da dobimo penasto zmes. Potem primešamo limonovo lupinico, malo ruma, drobtine in sneg iz beljakov. Na koncu umešamo še orehe in cimet. Rozine namočimo v rumu.

Model za potico dobro namažemo z zmehčanim maslom. Izmerimo premer modela in potem vzhajano testo tanko razvaljamo v obliko pravokotnika, katerega širina naj bo malo več kot dvakratni premer modela. Testo namažemo z nadevom, potresemo z namočenimi rozinami in še malo mletimi orehi in tesno zavijemo. Potico prenesemo v model, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko dovolj vzhaja, jo premažemo s stepenim jajcem, damo v ogreto pečico in pečemo 40–45 minut pri 160 stopinjah.

Recepti so izbrani iz knjige Sladice Alenke Kodele. Več receptov za najrazličnejše vrste testa in slaščice najdete na https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/sladice-alenke-kodele

SLADICE Alenke Kodele

NE SPREGLEJTE tudi slovensko-angleške knjige POTICE kuharskega mojstra Andreja Goljata s številnimi recepti za pripravo različnih vrst testa in nadevov.

VABLJENI K NAKUPU!

POTICE