Preproga iz krvomočnic

14 aprila, 2020
0
0

 

Krvomočnice ali z drugim imenom geranije so trpežne trajnice, ki se na prvi pogled ne morejo kosati z razkošnimi cvetovi ostrožnikov, vrtnih bobov, vzhodnjaških makov in drugih trajnic, ki jih gojimo predvsem zaradi njihovih barvitih in izstopajočih cvetov. Krvomočnice so trajnice, ki jih gojimo zaradi zanimivih listov in manjših cvetov, ki posebej lepo pridejo do izraza, kadar so posajene v skupini.

Odlične prekrovne rastline

Krvomočnice so odlične prekrovne rastline, ki v kratkem času prekrijejo tla, tako pod drevesi kot tudi na bolj sončnih površinah. Zaradi svoje trpežnosti so posebno primerne za sajenje na javnih zelenicah in parkih. Poleg tega jih lahko sadimo tudi na skalnjake, suhozide in še kam. Lepo pridejo do izraza tudi kot obrobe vrtnih gred. Nekatere sorte sadimo tudi med vrtnice – posebno tiste z lila in modrimi cvetovi, ki lepo dopolnjujejo bolj živahne barve cvetov vrtnic.

Poznamo veliko vrst in sort krvomočnic, ki se med seboj razlikujejo po višini, obliki in velikosti listov, barvi in velikosti cvetov ter po raščavosti. Nekatere sorte oziroma vrste, se v kratkem času razrastejo po suhem in sončnem rastišču, druge pa rastejo nekoliko počasneje, vendar dalj časa ostanejo lepe na istem mestu.

Občutljive za zimsko mokroto

Krvomočnice najlepše uspevajo v nekoliko vlažnih tleh. Brez večjih težav uspevajo tudi v bolj suhih tleh, le da tedaj ne cvetijo tako dolgo in tudi cvetovi niso tako veliki. Če so tla težka in ilovnata in ki pozimi zadržujejo veliko vode, je dobro, da dodamo zemlji pesek in čim več organskega materiala – komposta. S tem bomo izboljšali strukturo tal. Krvomočnice so namreč nekoliko občutljive za preveliko mokroto v tleh zlasti pozimi.

V vrtnarijah je zdaj na voljo veliko sort krvomočnic z večjimi cvetovi, kot smo bili navajeni pri starejših sortah, in z daljšim časom cvetenja. Sorta Geranium ‘Brookside’ denimo cveti od maja do zime. Poleg dolgega cvetenja se nekaterim sortam listi jeseni zelo lepo rdečkasto obarvajo.

Zato da krvomočnicam podaljšamo čas cvetenja, jih je priporočljivo poleti, potem ko prvič cvetijo, porezati do tal. Mladi listi bodo odgnali v kratkem, posebno če bomo rastline po rezanju redno zalivali. Kmalu bodo bujno zacvetele.

Če začnejo krvomočnice nekoliko slabše cveteti, je po navadi znak, da jih je priporočljivo nekoliko razredčiti oziroma razdeliti. Najboljši čas za to opravilo je spomladi pred cvetenjem.

Lepe v družbi lepotic

Krvomočnice lepo uspevajo v družbi mehkodlake plahtice (Alchemilla mollis), čišljaka (Stachys lanata ‘Big Ears’), jesenovke (Polemonium caeruleum), bergenije (Bergenia cordifolia), japonske perjanke (Pennisetum alopecuroides) in še z mnogimi drugimi trajnicami.

Marjeta Hrovatin