Čemažev pesto z orehi in parmezanom

17 aprila, 2020
0
0

Če vam ugaja okus česna, v pomladnih dneh zagotovo uživate v sveže pripravljenem čemažu. In če ste odkrili v bližini doma kakšno bogato rastišče čemaževih listov, si le naredite nekaj zaloge za čas, ko ne bo več v naravi svežega.

Čemažev pesto iz mladih lističev je odličen shranek, ki ga lahko uporabimo pri marsičem: kot polivko za testenine, k mesu na žaru, za pripravo skutnih cmokov, kot namaz za opečene kruhke ali k raznim vrstam sira, z njim zboljšujemo okus, omak in enolončnic.

Sestavine: sveže nabranih listi čemaža, orehi (mandlji, lešniki, pinjole), hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, parmezan, sol

Sveže mlade liste čemaža umijemo in osušimo. Na drobno narezane damo v sekljalnik, dodamo sol, olje, mlete orehe ali druge oreščke, koščke parmezana in zmeljemo. Sproti dodajamo še liste čemaža, parmezan ali olje, sol, tako da bo na koncu mešanica lepo mazljiva in okusna.

Čemažev pesto napolnimo v čiste kozarčke, ki jih prej ogrejemo v pečici.

Pesto mora imeti gladko teksturo, zato dodajamo dovolj olja, bolje nekaj preveč kot premalo. Namesto orehov lahko uporabimo tudi mandlje, lešnike ali pinjole, ki pa so, resnici na ljubo, precej dražje.

VABLJENI K NAKUPU knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski Založbe Kmečki glas.