Sladice iz prvega pridelka rabarbare

22 aprila, 2020
0
0

Dobro se ujame z jagodami in jabolki, pa z ingverjem, meto, kardamomom in kokosom. Naj ne bo vedno na mizi le rabarbarin kompot, iz prvih krhkih stebel rabarbare lahko pečemo sladice.

Rabarbarine pite

Sestavine: za testo: 150 g margarine, 2 navadna čvrsta jogurta, 4 jajca, 3 dl sladkorja, 4 dl ovsene moke, 4 dl bele moke, pomešane s pecilnim praškom

za nadev: 1 l rabarbarinega pireja, 3 dl sladkorja, 3 žlice koruznega škroba gustin

za beljakovo peno: 6 beljakov, 200 g sladkorja v prahu, 60 g koruznega škroba gustin

Iz sestavin ugnetemo testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo na tanko razvaljamo v velikosti okroglih pekačev, v katerih bomo pekli pite. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Pripravljen rabarbarin pire zavremo, dodamo sladkor in koruzni škrob ter kuhamo približno 3 minute, da se zgosti. Zgoščen rabarbarin nadev vlijemo na pečeno testo. Po vrhu nabrizgamo beljakovo peno, ki smo jo stepli iz beljakov, sladkorja in škroba. Pite z nadevom in beljakovo peno postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 5 minut, da se sneg zapeče in nekoliko obarva.

Zvitki iz rabarbare in jabolk

Sestavine: nekaj stebel rabarbare, 1/2 skodelice sladkorja, 400 g na koščke narezanih jabolk, 1/3 skodelice svežih krušnih  drobtin, 2 žlički mletega sladkorja,  1 čajna žlička vaniljeve esence, zavitek listnatega testa,  60 g stopljenega masla,  mleti sladkor
Pečico segrejemo na 200 stopinj, dva pekača obložimo s papirjem za peko. Olupljeno in na koščke narezano rabarbaro damo v pekač in potresemo s polovico sladkorja. Pečemo 15 do 20 minut, dokler se ne zmehča. Primešamo na koščke narezana jabolka. Medtem v majhni skledi zmešamo drobtine, preostali kristalni sladkor, mleti sladkor in vaniljo.

Na delovno površino položimo 3 liste razvaljanega testa, vsakega premažemo z maslom. Po dolgem razporedimo tretjino mešanice jabolk in rabarbare. Potresemo s tretjino drobtin, zvijemo in preložimo v pekač. Enako naredimo preostala zvitka. Premažemo s stopljenim maslom in pečemo 15 do 20 minut. Razrežemo na 5 cm dolge zvitke, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Foto: Can Stock Photo

Foto: Can Stock Photo

Iz jabolk in rabarbare lahko naredimo tudi jabolčni zavitek iz vlečenega testa. Jabolka naribamo na kolesca, rabarbaro pa na koščke in jo nekaj minut pokuhamo. Zmes jabolk in koščkov rabarbare potresemo z mešanico kristalnega in vaniljevega sladkorja in jo uporabimo za nadev. Zraven ponudimo stepeno sladko smetano ali kepico vaniljevega sladoleda.