Odličen golaž s čebulicami in začimbami

30 aprila, 2020
0
0

To je povsem značilna grška hrana, topla, aromatična in nasitna, ki prija pozimi pa tudi poleti. Če vas bo pot zanesla v Grčijo, lahko vsepovsod preskusite, kako odlično jo znajo pripraviti domačini.

Značilni okus dajo stifadu, ki je neke vrste golaž, čebulice, ki zahtevajo malce posebno, a nič zapleteno pripravo. Navadno je čebulic toliko kot mesa ali malo manj. Zanj se uporabljajo različne vrste mesa, Grki ga pogosto pripravljajo z zajcem, govedino, perutnino, morskimi sadeži in ribami pa tudi veliko zelenjave. Poln okus mu daje mešanica začimb, ki vsebuje cimet in nageljnove žbice, in čebulice ali šalotke, ki jih pri tej jedi nikakor ne smemo izpustiti ali zamenjati z navadno čebulo. V začetku pri pripravi niso dodajali paradižnika, ker ga grška kuhinja še ni poznala, dodajajo pa tudi oreške in veliko najrazličnejših vrst zelenjave. Tradicionalno se pripravlja na štedilniku, lahko pa tudi v pečici. Pri pripravi se nam ne sme muditi, kuhamo ga počasi, da se do polnosti razvije njegov odlični okus.

Zanj potrebujemo: 800 g–1kg govejega stegna, 600–700 g šalotk ali majhnih čebulic, oljčno olje, 600 g paradižnikovih pelatov iz konzerve, mešanica začimb za stifado (2 cimetovi palčki, 4 nageljnove žbice, 2 zrni pimenta, 4 lovorovi listi, malo timijana), 4 stroki česna, 2 dl rdečega vina, 2 žlici vinskega kisa, nekaj zrn črnega popra in sol; za čebulice: 1 žlico rjavega trsnega sladkorja

Meso operemo, osušimo in narežemo na ne prevelike kocke. Čebulice olupimo in jih damo v posebno skledo. V ponev damo malo oljčnega olja in na njem popečemo na kocke narezano meso, da lepo porjavi in izhlapi tekočina. Dodamo kis, vino, strt česen, začimbe in pelate, dolijemo malo vode in kuhamo v pokritem loncu približno uro ali več, dokler ne postane mehko. Meso posolimo in popopramo.

Medtem posebej pripravimo čebulice: popečemo jih na olju in še vroče potresemo s sladkorjem. Preložimo jih v skledo. Mesu jih dodamo po približno eni uri, ko je to že zmehčano. Vse skupaj premešamo, potem pa ne mešamo več, pač pa samo potresamo zato da bodo čebulice, ki so precej občutljive, ostale cele. Po pol ure se čebulice, ki so se skupaj z mesom kuhajo prekrite s tekočino, zmehčajo. Stifado ponudimo kar  s kosom kruha, ki najbolj tekne zraven.

To je ena od jedi, ki postajajo vsak dan boljše. Lahko jih pogrevamo ali zamrznemo. Poleg ponudimo riž ali široke rezance, najboljši pa je s kosom domačega kruha s hrustljavo skorjico.