Drobnjak za poseben okus in barvitost jedi

Drobnjak s svojimi nitastimi stebelci in nenavadno lepimi vijoličastimi cvetovi je dober sosed korenčku, blitvi  in jagodam. Rad ima suha tla in sonce, veliko vlage pa mu ne ugaja. Rastline v svoji okolici varuje pred pepelasto plesnijo, polži in listnimi ušmi. Njegov značilni okus in aroma se sproščata z rezanjem in izgubita  s kuhanjem, zato uživamo svežega, na drobno nasekljanega in potresenega po jedeh. V francoski kuhinji je eno najbolj cenjenih zelišč.

Lahko je krasen dodatek številnim obrokom, ki jim doda poseben okus in barvo. Nasekljana drobnjakova stebelca dodajo pikantno noto kremnim sirom in kisli smetani, pa tudi umešano jajce bo z drobnjakom polnejšega okusa. Eden najokusnejših načinov uporabe drobnjaka je, da damo na vsako polovičko mladega neolupljenega krompirja malo kisle smetane, zmešane z maslom. Zapečemo in pečene potresemo s sesekljanim drobnjakom.

Naredimo lahko drobnjakovo maslo. Nasekljani drobnjak vmešamo v zmehčano maslo, ga nekoliko posolimo, oblikujemo v majhen svaljek, zavijemo v pergamentni papir ter shranimo v hladilnik. S cvetovi krasimo solate in razne jedi, lepi pa so tudi v šopku pomladnih rož na mizi.

Ko imamo v vrtičku prevelik šop drobnjaka, ga preprosto z lopato razdelimo in presadimo drugam, da se bo razraslo še več šopov. Tako lahko nekatere šope pustimo cveteti. Z zanimivimi vijoličastimi cvetovi krasimo prigrizke, juhe in druge jedi.

Iz samo nekaj sestavin pripravimo drobnjakovo omako z jajcem in krompirjem: 2 krompirjev, 2 jajc, 2 žlic nasekljanega drobnjaka, malo šalotke, soli, popra, kisa in olja.

Skuhamo neolupljen krompir in jajci, drobnjakova stebelca pa drobno nasekljamo. Krompir olupimo in drobno naribamo. Olupimo tudi jajci in ju na drobno naribamo. Še topel krompir posolimo, popopramo, dolijemo olje in malo kisa, dodamo čisto malo drobno naribane šalotke. Dodamo  naribani jajci, vse skupaj dobro premešamo in shranimo v hladilnik.

Can Stock Photo

Can Stock Photo

Za drobnjakove štrukeljce pa potrebujemo sestavine za testo in nadev. Iz 150 g moke, 1 jajca, soli in malo mlačne vode ugnetemo voljno vlečeno testo. Dobro ga pregnetemo in pustimo počivati pol ure. Medtem pripravimo nadev iz 1 jajca, 40 g masla, ½ dl smetane, 50 g drobtin in šopka drobnjaka. Zmešamo maslo z rumenjakom, dodamo smetano in sneg iz beljakov.

Testo razvlečemo, odrežemo robove, ga namažemo z nadevom, potresemo z drobtinicami in sesekljanim drobnjakom. Zvijemo ga v štrukelj. Z ročajem kuhalnice ga narežemo na 3 cm dolge štrukeljce in jih kuhamo v počasi vreli juhi 10 minut.