Večer zabave: Ukročena trmoglavka

11 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V času, ko so vrata gledališč še vedno zaprta, v Mestnem gledališču ljubljanskem omogočajo po imenom Gledališče na spletišče gledalcem brezplačne oglede iz preteklih predstav. Na youtube kanalu si lahko med več kot 12 predstavami iz preteklih sezon ogledate tudi Ukročeno trmoglavko, ki so jo pred kratkim dodali na seznam ponujenih predstav.

To odlično komedijo Williama Shakespearja je režirala srbska režiserka Anja Suša. Tokratna Ukročena trmoglavka je postavljena na oder samo v moški zasedbi, kar je bila sicer ena od značilnosti elizabetinskega gledališča. Igrajo Matej Puc, Primož Pirnat, Jurij Drevenšek, Jaka Lah, Jožef Ropoša, Gregor Gruden, Gaber K. Trseglav in Jure Kopušar k.g.

Zgodba gre takole: “V Padovi živi bogat plemič Baptista, ki ima dve za možitev godni hčerki. Starejša Katarina slovi po vzkipljivosti in kljubovalnosti, mlajša Bianka pa velja za milo in pohlevno. Pred vrati se tare snubcev, ki se vsi potegujejo za mlajšo, medtem ko se starejše zaradi njenega težavnega značaja raje izogibajo. Baptista vztraja, da mora v zakon najprej oddati Katarino. To namero uresniči, ko v mesto prispe temperamentni in nepredvidljivi plemič Petruccio iz Verone. Ta Katarino zasnubi, se z njo poroči in doseže nemogoče: zloglasno trmoglavko preobrazi v ženo, ki odslej slovi po krotkosti in ubogljivosti …”

Primož Prinat je dobil Severjevo nagrado za vlogo Petruccia in Jurij Drevenšek Dnevnikovo nagrado za vlogo Bianke v tej komediji.