Meso vedno tekne!

15 maja, 2020
0
0

Obe jedi sta taki, da ju ne pripravljamo kar vsak dan, čeprav ni postopek priprave prav nič zapleten. Zanju se odločimo, kadar si želimo na jedilniku kaj boljšega: biftek je odlična izbira takrat, kadar bi radi kaj bolj posebnega, pa nimamo veliko časa za pripravo, pečenka pa se ve, zanjo si je vedno treba vzeti nekaj časa. Oboje pa je okusna glavna jed, h kateri lahko ponudimo vse mogoče priloge in solate.

Biftek z zelenim poprom in gorčičnimi zrni

Za 2 osebi potrebujemo: 500 g pljučne pečenke, olje, žlička gorčičnih zrn (gorčica s celimi zrni) rdeče vino, sol, maslena kocka, worcestrska omaka, fond

Iz prerezanega dvojnega bifteka dobimo 2 bifteka primerne teže in oblike. Meso posolimo, popopramo in opečemo na vroči ponvi. Dolijemo fond, dodamo masleno kocko, gorčična zrna, nekaj kapljic worcestrske omake, rdeče vino in majhno žličko zelenega popra iz slanice. Če je omaka prekisla, lahko dodamo malo sladkorja ali temne čokolade.

Vse skupaj počasi dušimo. Spečemo do želene stopnje: meso na hitro opečemo, tako da je v notranjosti še surovo, lahko je srednje pečeno ali pa ga povsem prepečemo. Dokler je meso na otip še prožno, je še vedno rožnato.

Ker je pljučna pečenka že sama po sebi mehka, je dovolj, če biftek pred pripravo le posolimo, popopramo in vržemo na vroče olje. Lahko pa ga mariniramo: posolimo, popopramo naoljimo in shranimo v posodi ali PVC-vrečki ter nepredušno zapremo in tako pustimo dan ali dva. Zmehčan in okusen biftek je nared za v ponev.

K biftku z zelenim poprom lahko ponudimo ocvrto, pečeno ali kuhano zelenjavo, pomfrit, krompirjeve ocvrtke, lahko pa dodamo tudi jajce na oko.

Pretaknjena pečenka

Potrebujemo: 1 kg svinjskega stegna, sol, nekaj žlic olja, 1 čebulo, 100 g korenja, 100 g kislih kumaric, jušno osnovo za zalivanje

Svinjsko stegno operemo, osušimo in posolimo. Natremo ga s soljo in poprom. Korenje in kumarice narežemo na paličice in z njimi pretaknemo meso. Oblijemo ga z maščobo, dodamo grobo narezano čebulo in prekrijemo z alufolijo. Pol ure pečemo pečenko v pečici, segreti na 200 stopinj, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še okoli 40 minut. Med peko pečenko večkrat polivamo, da ostane sočna in se ne izsuši. Ko je pečenka pečena, jo rahlo prekrijemo z alufolijo in pustimo še nekaj minut, preden jo ponudimo.

Meso lahko pripravimo že uro ali dve pred peko, tako da ga mariniramo: V skodelici zmešamo gorčico, sol, drobno sesekljan česen in sveže mleti poper. Pretaknjeno meso prelijemo z marinado in pustimo pri sobni temperaturi za uro ali dve. Če ga mariniramo, ga ni treba oblivati z maščobo.