Alergija na pik žuželk

19 maja, 2020
0
0

Včasih pa se bolniki zaradi alergijske reakcije znajdejo tudi v življenjski nevarnosti.

Piki os, čebel, čmrljev in sršenov so vedno zelo boleči in jih spremlja rdečica kože in oteklina. Takšen je pravzaprav normalen telesni odziv po piku žuželke. Spremembe po navadi izginejo še isti dan.

Tisti, ki jim spremembe ne izginejo, se oglasijo pri zdravniku šele naslednji dan, ker jih moti bolečina in topla ter pordela koža z obsežno oteklino. Nekateri ljudje imajo tudi rahlo povišano telesno temperaturo.

Žuželke po navadi napadejo človeka, če se počutijo ogrožene. Zelo nevarno je, kadar ne napade posamezna žuželka, ampak celoten roj kožokrilcev. Kadar se žuželke počutijo ogrožene, spustijo v okolico posebne snovi feromone. Te povzročajo agresivnost drugih žuželk iste vrste, ki so v bližini. Množični piki lahko pri napadeni osebi povzroči tudi sistemsko zastrupitev.

Anafilaktična reakcija

Redkejša, a precej nevarnejša pa je alergijska ali anafilaktična reakcija, ki se po navadi pojavi hitro, v nekaj minutah po piku žuželke in bolnika zelo prizadene. Gre za čezmeren, buren odziv imunskega sistema prizadete osebe na posamezne sestavine v strupu žuželke, in ne neposredni vpliv strupa žuželk na organizem. Po navadi se ne pojavi ob prvem piku žuželke, temveč pri vnovičnih pikih, ko se v telesu že pojavi vzorec čezmernega imunskega odziva.

Posebno ogroženi so otroci, starejši ljudje in osebe s težjimi kroničnimi boleznimi.

V smrtni nevarnosti so pri anafilaktični reakciji tudi osebe, ki niso alergične na pik žuželk, ampak je problematično mesto pika, ki povzroča oteklino, s tem pa onemogoči normalno dihanje. Takšno reakcijo lahko povzroči pik v vrat ali pik v ustno votlino.

Alergijska reakcija se pojavi v različnih oblikah, od velike otekline na mestu pika, ki traja nekaj dni, prek blagih znakov sistemske reakcije, kot so srbenje, izpuščaji po vsem telesu in otekanje okoli oči do hujše anafilaktične reakcije, ki se kaže s cmokom v grlu, oteženim dihanjem, znaki šoka in izgubo zavesti.

Sistemska reakcija po piku žuželk se lahko ugodno izteče tudi brez zdravniške pomoči, vendar živijo osebe, ki so tak dogodek preživele, v strahu pred vnovičnim pikom. Kadar je bolnik prizadet, je treba takoj poklicati nujno medicinsko pomoč ali pa ga je treba čim prej peljati v zdravstveno ustanovo. Bolniku lahko hladimo mesto pika ter s tem zmanjšujemo oteklino, odstranimo morebitno želo v koži, bolniku z znaki šoka pa dvignemo noge nad raven prsnega koša in s tem povečamo dotok krvi v srce in možgane.

Set zdravil za samo pomoč

Če je bolnik že v preteklosti že imel alergijsko reakcijo na pik žuželk in je bil v diagnostični obdelavi pri alergologu, ima s sabo po navadi tudi set zdravil za samopomoč. V ta set uvrščamo tablete antihistaminika in glukokortikoida ter ampulo adrenalina za samostojno podkožno aplikacijo. Obstaja tudi set za samopomoč za otroke, pri tem pa imajo pomembno vlogo v ta namen posebno izobraženi starši.

Posebna imunoterapija

Posebej velja omeniti zdravljenje bolnika z alergijo na strupe žuželk, ki se imenuje specifična imunoterapija. Za to vrsto terapije se odločimo pri ljudeh, ki so doživeli hudo sistemsko reakcijo ob piku. Namen zdravljenja je preprečiti ogrožajočo alergijsko reakcijo pri vnovičnem piku iste vrste žuželke. Izvajamo jo s podkožnim vbrizgavanjem prečiščenega strupa žuželke v kar najmanjših količinah, da bi postopoma dosegli toleranco bolnika na strup. Začetno zdravljenje poteka v bolnišnica, nadaljnje zdravljenje pa lahko poteka tudi ambulantno. Količina odmerka se počasi zvišuje, dokler ne pridemo do vzdrževalnega odmerka strupa, ki je večji od količina strupa, ki ga oseba lahko dobi ob piku žuželke. Odmerke apliciramo v čedalje daljših intervalih.

Specifična imunoterapija traja od tri do pet let. Če bolnik po končani terapije brez težav prenese pik žuželke, je cilj zdravljenja dosežen. Terapijo lahko izvajamo tudi pri otrocih, ki so starejši kot pet let.

Najpomembnejši preventivni ukrep pa je izogibanje, da bi nas žuželka znova pičila: izogibamo se na primer hoji z bosimi nogami po travniku, na piknikih zapiramo posode s hrano, ne nosimo ohlapnih oblačil, ne uporabljam parfumov, ki privabljajo žuželke, pri vožnji z motorjem uporabljamo čelado in rokavice, nosimo oblačila, primerna za delo na vrtu, odstranjevanje osjih gnezd prepustimo izvedencem ipd.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Alergijo na pike žuželk lahko blažimo tudi z uporabo čebeljih izdelkov. Več o njihovi uporabi izveste v knjigi APITERAPIJA.