Kako pravilno zamrznemo jagode

21 maja, 2020
0
0

Gozdne in vrtne jagode se zelo dobro zamrzujejo. Izberemo enakomerno rdeče in zrele plodove, ki so polnega okusa. Pomembno je, da jagode tudi potem, ko jih odmrznemo, ohranijo svoj polni okus in hranilno vrednost. Ob zamrzovanju pomislite na to, da bodo odmrznjene jagode nekoliko temnejše in mehkejše.

Jagode operemo na cedilu pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Potem jih očistimo: potrgamo peclje in odberemo plodove, ki so mehkejši in odtisnjeni. Širok nizek pekač prekrijemo s papirjem za peko. Jagode zložimo eno poleg druge, vendar tako, da se ne dotikajo, lahko pa jih po dolgem narežemo na polovice  ali četrtine.

Pustimo jih vsaj dve uri, da povsem zamrznejo, nato pa jih shranimo, najbolje v vrečke na zaklop, iz katerih  iztisnemo zrak.

Take vrečke so zelo praktične predvsem za shranke, ki jih ne porabimo naenkrat, saj lahko tako iz vrečk jemljemo toliko jagod, kolikor jih potrebujemo. V zamrzovalniku jih hranimo od 8 do 10 mesecev. Odtaljene lahko jemo surove, ali pa jih uporabljamo za kompote, sadne solate, strjenke, kreme, sokove …