Dobre pomočnice v kuhinji

22 maja, 2020
0
0

Kuhinja je središče doma, v njej pripravljamo obroke, kuhamo, pogosto pa gre tudi kaj narobe: raztrese se moka ali sladkor, polije se mleko, raztresejo se koščki zelenjave in takrat je dobro imeti pri roki papirnate brisače ali kuhinjske krpe.

Vpojne papirnate brisače

Papirnate brisače so neprimerno bolj vpojne kot kuhinjske krpe, poleg tega lahko z njimi obrišemo vse vrste sokov, tudi sadne. To se pokaže najbolj, ko se nam polije večja količina tekočine in grozi, da bo stekla čez rob ali kam drugam in je treba ukrepati hitro. Uporabne so tudi, kadar je treba obrisati maščobo s kuhinjskega orodja. Če dodamo v plastično vrečko, v kateri hranimo zelenjavo, vlažno papirnato brisačo, bo zelenjava obstala dlje. S papirnatimi brisačami, ki imajo posebno oznako, da so namenjene za uporabo pri živilih in torej ne vsebujejo klora, lahko tudi dobro osušimo oplaknjeno meso ali ribe, saj vpijejo odvečno tekočino, obenem pa se ne trgajo in koščki papirja ne ostajajo na živilih.

Da bodo papirnate brisače zmeraj pri roki, kupimo prenosno stojalo, na katero lahko nataknemo zvitek in ga imamo tako vedno hitro pri roki, ko ga potrebujemo.

Mehke krpe s satjastim vzorcem

Še vedno velja, da so najboljše bombažne krpe iz zelo vpojne in na otip prijetno mehke bombažne tkanine vafel, ki ima značilni vzorec satja. Kuhinjske krpe menjamo najmanj na vsakih nekaj dni, še preden postanejo zares umazane in dobijo neprijeten vonj. Pred pranjem jih za 15 minut namočimo v toplo vodo, v katero smo dodali nekaj žlic kisa in žlico jedilne sode. Tako bomo odstranili neprijeten vonj. Če imajo krpe madeže, jih poškropimo z dobrim odstranjevalcem madežev in pustimo v vodi namočene vsaj 15 minut. Peremo jih ločeno od vsega drugega perila.

Zmeraj je koristno, če jih namočimo v vroči vodi in v njej pustimo čez noč, tako se bodo bolje oprale. Potem jih operemo v pralnem stroju na 60 stopinj, ne da bi dodali mehčalec, saj so krpe, oprane z njim, sprva mehke in lepo dišeče, sčasoma pa se na njih ustvari film, ki preprečuje vpojnost. Kuhinjske krpe čim prej vzamemo iz pralnega stroja, jih posušimo na zraku in zlikamo, da odstranimo morebitne mikrobe.

Krpe redno menjujte in jih imejte v kuhinji na suhem mestu, da se lahko sušijo na zraku.