Češnjeve sladice iz pekača

29 maja, 2020
0
0

Sveže so nadvse okusne, iz njih pa pripravljamo tudi sladice, kot je tale tale sočni, dišeči kolač s češnjami, ki ni presladek, ali zavitek s češnjami v nadevu iz sladke smetane.

Češnjev zavitek

Vlečeno testo: 250 g moke, 1 žlica olja, 1 rumenjak, ščepec soli, 125 ml vode; za češnjev nadev: 500 g očiščenih češenj, 150 g belega kruha brez skorje, 125 ml mleka, 125 ml sladke smetane, 75 g sladkorja, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 jajci, malo cimeta; in še: 50 g kisle smetane, 1 jajce, mleti sladkor za posip

Iz vseh navedenih sestavin za testo ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem, damo v posodo in prekrijemo s plastično folijo. Tako pripravljeno testo pustimo počivati vsaj pol ure.

Pripravimo nadev: Mleko, sladko smetano, jajci, 25 g sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja dobro premešamo, da se ves sladkor raztopi. Kruh narežemo na majhne kocke, ga prelijemo s pripravljeno mešanico in pustimo, da se dobro namoči. Očiščenim češnjam dodamo 50 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja in cimet ter dobro premešamo. Potem dodamo namočeno kruhovo sredico in rahlo premešamo. Kislo smetano in jajce gladko razmešamo.

Naredimo zavitek: Testo tanko razvlečemo na pomokanem prtu, debele robove obrežemo, namažemo z mešanico kisle smetane in jajca, na dve tretjini testa enakomerno razporedimo nadev in zavijemo. Zavitek prestavimo na pomaščen pekač, premažemo z mešanico kisle smetane in jajca ter pečemo 30 minut pri 200 stopinjah. Zavitek narežemo in potresemo z mletim sladkorjem.

Sočni češnjev kolač

Sestavine: 2 jajci, 50 g sladkorja, 100 g moke, 100 g zdroba, pol zavitka pecilnega praška, 50 ml olja, nastrgana lupinica 1 limone, 100 ml jogurta, 400 g češenj, mleti sladkor za posip

Češnje umijemo, osušimo, odstranimo peclje in koščice. Moko, zdrob in pecilni prašek pomešamo, tako bo pecivo rahlejše. Iz beljakov naredimo sneg. Rumenjaka stepemo s sladkorjem. Snegu dodamo stepena rumenjaka s sladkorjem, moko in zdrob s pecilnim praškom, olje, limonovo lupinico in jogurt in vse dobro zmešamo, da nastane enotna masa.

Pekač namastimo in potresemo z moko, na dno pa položimo papir za peko, da bomo pečeni kolač laže vzeli iz njega. Na dno ozkega pekača polagamo po dve češnji. Češnje prekrijemo s plastjo testa, nanjo pa znova razvrstimo po dve češnji in tudi te prekrijemo s plastjo testa. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, 30 do 40 minut. Pekač zvrnemo iz modela, tako da je plast s češnjami zgoraj. Potresemo ga s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in ponudimo.

Mase je dovolj za ozek podolgovat pekač, če želite več peciva, pa količino vsega podvojite. Vendar uporabite podolgovat pekač, saj boste le v njem lahko češnje lepo razvrstili. Če ostane kaj testa, ga lahko uporabite za mafine.