Čudovita aroma citronke

29 maja, 2020
0
0

Rastlino posadimo na sončno lego v rahlo zemljo in kmalu se bo razrasla v grmiček, ki je nadvse uporaben tja do pozne jeseni.

Citronka je rastlina vročih krajev, saj izvira iz Afrike, pri nas pa zime zanjo navadno niso dovolj mile, zato jo moramo na vrt saditi vsako leto znova. Lahko pa jo jeseni prenesemo v velik lončen lonec in prezimimo v ne prehladnem prostoru. Citronka je s svojimi nežno zelenimi suličastimi cvetovi tudi zelo dekorativna rastlina, zato jo lahko posadimo kot lončnico v mešanico šote, komposta in peska. Imeti mora le dovolj svetlobe in toplote. Zemlja mora biti ravno prav vlažna, če jo preveč zalijemo, tega morda ne bo prenesla. Lončki svetlo zelenih grmičev lepo krasijo balkon ali teraso pa tudi vrtne gredice.

Zelo uporabna je v kulinariki in nič manj blagodejna za zdravje. Sveži lističi imajo zanimivo limonovo osvežilno aromo, zato mlade lističe dodajamo limonadam, mešanicam čajev, sladoledom in iz njih kuhamo osvežilni čaj. V vročih poletnih dneh lahko ponudimo citronkin ledeni čaj.

Citronkine liste lahko tudi sušimo. Nabiramo lističe in mlade vršičke, če jih nabiramo postopoma, se bo rastlina še bolj razvejila. Najbolj aromatični so, tik preden citronka zacveti. Sušimo lahko kar vejice, in ko se posušijo, osmukamo z njih lističe in jih shranimo v vrečkah, na katere napišemo vrsto in datum shranka.

Okus citronke se zanimivo prepleta z okusom navadne ali pa poprove mete, z dodatkom nekaj ledenih kock, malo rjavega sladkorja in rezin limone ne morete zgrešiti. Posušeni lističi ohranijo nežno limono aromo in okus in pozimi kuhamo iz njih čaj. Iz svežih lističev, ki jih ne pustimo stati predolgo, bomo dobili čaj nežne barve in rahle osvežilne arome, ki nam bo polepšal jutro ali pomladni dan.

Pixabay Pixabay

Citronko pa dodajamo tudi drugim jedem, na primer pri pripravljanju rib, perutninskega nadeva ali v gobovih jedeh. Lističe lahko namočimo tudi v kis ali skupaj z drugimi zelišči namočimo za zeliščni liker ali žganje.

Citronkine lističe dodamo dišavni mešanici cvetov in zelišč, ki si jo poleti pripravimo sami in nam bo lepo odišavila dom. Nekdaj so gospodinje citronko dodajale vodi za vlaženje perila med likanjem, s suhimi lističi pa so dišavile omare s perilom.