Cvetovi in zelišča za piko na i

29 maja, 2020
0
0

Zeliščarka Mirjam Grilc je v svoji knjigi Sladice z zelišči vpletla v recepte za številne slaščice, tako drugačne od tistih, ki jih pripravljamo pozimi.

Skutni kolač z jagodami in cvetovi

Potrebujemo: za podlago: 150 g maslenih piškotov, 70 g masla; za nadev: 150 g jagod, 180 g skute, 90 g kisle smetane, 150 g grškega jogurta, 200 g stepene smetane, 2 žlici sladkorja v prahu, naribano pomarančno lupinico, 4 lističe želatine

Maslo stopimo in prelijemo po piškotih ter z njimi obložimo model za torto premera 17 cm, dobro jih potisnemo z žlico ob dno. Damo jih v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 5 minut, nato jih ohladimo.

Sladko smetano stepemo s sladkorjem v prahu. Želatino namočimo v toplo vodo, jagode narežemo na kolobarje. Zmešamo skuto, kislo smetano in grški jogurt, nato vmešamo jagode, pomarančno lupinico, sladko smetano in na koncu odcejeno želatino.

Nadevamo po piškotnem testu in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je torta ohlajena, odstranimo obod in okrasimo s plavicami in drugimi cvetovi.

Citronka v mlečnem rižu

Za 3 porcije potrebujemo: 1 l polnomastnega mleka, 230 g riža (za mlečni riž), ščep soli, ščep sladkorja, majhno pest citronkinih listov, lupinico 1 večje pomaranče, maline po okusu

Mleko segrejemo in dodamo riž ter ga na rahlem ognju kuhamo 15 minut. Dodamo sol in sladkor, med mešanjem kuhamo še 10 minut. Naribamo pomarančno lupinico in citronkine liste s škarjicami za zelišča drobno narežemo. Kuhan riž odstavimo in dodamo pomarančno lupinico in citronkine lističe ter premešamo. Ponudite ob malinah ali drugem sadju, ki vam ugaja.

Bezgova rulada z borovnicami

Za 10 porcij potrebujemo: za testo: 6 žlic mehke bele moke, 6 žlic čičerkine moke, 200 g grškega jogurta, žličko sode bikarbone, 2 žlici svežih borovnic, 2 žlici vode; za nadev: 2 zvrhani žlici domače kisle smetane, 200 g sladke albuminske skute, 3 žlice bezgovega sirupa, 3 večje osmukane bezgove cvetove, borovnice za okras

Borovnice za testo z vodo v blenderju zmeljemo. V skledi zmešamo vse sestavine za testo, nato ga stresemo v pekač za piškote, prekrit s papirjem za peko. Razprostremo ga približno na velikost 24 x 29 cm. Testo damo v ogreto pečico in pečemo 13 minut pri 200 stopinjah.

Bezgove cvetove osmukamo in s sirupom v blenderju zmeljemo. V skledi premešamo kislo smetano, albuminsko skuto in pripravljen sirup s cvetovi.

Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in takoj s papirjem za peko vred zavijemo v rulado in počakamo, da se ohladi (zvito testo lahko zavijemo v čisto mokro krpo). Ko se testo ohladi, bo samo odstopilo od papirja. Rulado na hitro namažemo s tremi četrtinami nadeva in jo znova zvijemo, tokrat brez papirja. Premažemo s preostalim nadevom ter okrasimo z borovnicami in bezgovim cvetjem. Preden rulado ponudimo, jo še za nekaj časa shranimo v hladilnik.

Recepte Mirjam Grilc za sladice z zelišči najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/sladice-z-zelisci