Čas modrih sivkinih cvetov

16 junija, 2020
0
0

V  teh prijetnih toplih dneh je vsepovsod zacvetela sivka. Morda vse premalo vemo o njej: cvetovi sivke nikakor niso uporabni samo za dišavljenje omar, ampak  so tudi zdravilni in uporabi za nego. Grki in Rimljani so že v antiki dodajali sivko v kopel, njihova posebna aroma pa je zelo cenjena tudi v kulinariki.

Za nego in dobro počutje

Sivka je znana po svojem čistilnem, pomirjajočem, sprostitvenem in krepilnem učinku. Parne kopeli za obraz s svežimi cvetovi in listi so primerne za globinsko čiščenje kože. Za desetminutno parno kopel dodamo v 1 l vrele vode 2 do 3 žlice svežih sivkinih cvetov.

Masaža iz 50 kapljic sivkinega in 50 ml mandljevega olja deluje blagodejno in sproščajoče.

Če imate nadvse radi naravno kozmetiko, si lahko namešate tudi tale čistilni piling. Zanj potrebujemo le nekaj sestavin: 1 žlico cvetov sivke, 200 ml vode, 10 žlic čebeljega voska, 5 žlic mandljevega olja, 1 žličko kisa. Pripravimo ga tako, da sivkine cvetove grobo zmeljemo. Prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo stati od 5 do 10 minut ter nato precedimo. V vodni kopeli pri majhni vročini stopimo na drobno narezan vosek. Dodamo olje in premešamo. Lonec odstavimo s štedilnika, dodamo kis in toliko sivkinega čaja, da nastane kremasta zmes.

Sivkin čaj  učinkuje pomirjajoče. Eno žličko sivkinih cvetov  in listov damo v velik skodelico, jih pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Lahko jo osladkamo z medom. Skodelica sivkinega čaja pred spanjem vas bo zazibala v miren sen.

Sivkine sladice in kruhki

Sivkini piškoti imajo posebno aromo. Zanje potrebujemo tele sestavine: 1 žlico posušenih sivkinih cvetov, 375 g moke, 180 g sladkorja v prahu, 250 g masla.

Maslo in sladkor penasto umešamo. Nato umešamo moko in sivkine cvetove ter ugnetemo v gladko testo. Na mizi, potreseni z moko, testo na tanko razvaljamo. Za oblikovanje uporabimo prikupne modelčke. Na pekač položimo papir za peko in po njem razvrstimo piškote. Pečemo pri 160 stopinjah, da postanejo piškoti zlato rumene barve. Pustimo, da se ohladijo, nato jih potresemo s sladkorjem v prahu. Še posebno so okusni piškoti, napolnjeni z borovničevo marmelado.

S sivko lahko zboljšate veliko vrst peciva, na primer rogljičke ali beljakove poljubčke.

Za aromatične mediteranske  kruhke potrebujemo: 500 g pirine moke, 3 dl mlačne vode, 50 g nasekljanih oljk, 2 žlici oljčnega olja, 1 žličko nasekljanega svežega rožmarina, 1 žličko nasekljanih svežih sivkinih listkov, sol, vrečko suhega kvasa; za posip: sir, mak, sezam, sončnična semena.

Moko zmešamo s kvasom in soljo, dodamo olje in počasi dolivamo vodo. Ugnetemo voljno testo, ki naj vzhaja pol ure. Znova ga pregnetemo. Dodamo rožmarin, sivko in olje ter oblikujemo hlebčke. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Lahko jih premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni ali sirom. Kruhke pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, približno pol ure.

Knjiga o sivki: https://zalozba.kmeckiglas.com/sivka-lepo-dozivetje?search=sivka