Lahko jih pripravimo na zalogo: jušne zakuhe

21 junija, 2020
0
0

Jušne zakuhe naredijo juho izdatnejšo. Nekatere lahko pripravimo tudi na zalogo, se pravi, da jih zamrznemo, prav nam bodo prišle, kadar nimamo veliko časa za kuhanje.

Sirov ponvičnik

Sestavine: 4 jajca, 100 g margarine, 1 dl mleka, sol, ščep naribanega muškatnega oreščka, 50 g naribanega parmezane, 20 g moke

Iz beljakov stepemo čvrst sneg, vanj rahlo zamešamo rumenjake, stopljeno margarino, sol, nariban muškatni orešček, mleko, moko in parmezan. Testo namažemo na pekač, prekrit s papirjem za peko, približno pol centimetra do centimeter na debelo in zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečen še topel ponvičnik razrežemo na drobne kocke in ohladimo razgrnjene na pladnju in zamrznemo. Uporabimo ga lahko tudi kot dodatek k enolončnicam.

Zamrznjene kocke razdelimo v  PVC-vrečke, še boljše pa v posodice za zamrzovanje, da se ne drobijo. Zapremo jih in shranimo v zamrzovalnik.

 

Skutni štrukeljci za juho

Sestavine: za testo: 200 g moke, 2 jajci (1 jajce je za premaz); za nadev: 300 g pretlačene skute, 80 g masla ali margarine, 3 jajc, sol, poper, peteršilj

Moko in jajce ugnetemo v testo. Na prerezani ploskvi mora biti gosto in brez lukenj. Če je testa veliko, naredimo več hlebčkov, sicer pa samo enega. Testo po vrhu premažemo z oljem ali pa ga pokrijemo s skledo. Počiva naj pol ure. Nato hlebček za hlebčkom razvaljamo v tanke krpe. Naredimo nadev: v pretlačeno skuto vmešamo margarino, rumenjake in stepene beljake, nato dodamo še začimbe. Razvaljano testo namažemo s stepnim jajcem in nadevom. Štrukelj skuhamo zavit v prtič, ki ga na obeh straneh zavežemo z vrvico.  Majhen štrukelj kuhamo v slanem kropu 25 do 30 minut. Potem ga narežemo in vložimo v juho.

Zamrznemo surove, razdeljene na kose. Štruklje skuhamo v vreli osoljeni vodi, zavite v prtič. Potem prtič odvijemo, štruklje narežemo in damo v juho. V zamrzovalniku jih hranimo največ dva meseca.