Materino znamenje

24 junija, 2020
0
0

Strokovnjaki so ugotovili, da lahko na pojav teh znamenj in njihovo rast vplivajo tudi nekatera zdravila. Prehrana ne vpliva na razvoj materinih znamenj. Po obliki so okrogla ali pa nepravilnih oblik, ploščata, gladka ali hrapava. Nekateri so tudi dvignjena od podlage. V posameznih primerih iz površine štrlijo tudi izbokline. Iz njih lahko rastejo dlake. Barva znamenj je lahko svetlo rjava, temno rjava ali celo črna.

Znamenja so razporejena po vsem telesu. Če ležijo drugo poleg drugega, se lahko z rastjo tudi med sabo združijo v večjo spremembo. Največ jih je po trupu, najopaznejša pa so tista na koži obraza. Število materinih znamenj se s starostjo povečuje. Materino znamenje nastane na meji med kožo in podkožjem in je videti na začetku kot majhna izboklina. Temu sledi intenzivna rast celic v podkožju, to povzroči dvig materinega znamenja nad površje kože. Po določenem času lahko znamenje spremeni barvo, tako da postane svetlejše, lahko pa se tudi začne zmanjševati in dokončno izgine.

Zdravljenje navadno ni potrebno

Zdravnik navadno z lahkoto diagnosticira oziroma prepozna materino znamenje, saj ima značilno lego in obliko. Ob nejasni diagnozi pa je potreben odvzem tkiva in histološka preiskava z mikroskopom.

Materinih znamenj ni treba zdraviti. Izjema so znamenja, ki osebo motijo iz estetskih razlogov ali pa zaradi mehanskega draženja. Ta znamenja se lahko kirurško odstranijo. Pri znamenjih, pri katerih se lahko razvijejo rakav spremembe, je treba znamenje odstraniti in ga histološko pregledati.

Vsaka sprememba v velikosti znamenja, obliki znamenja , potemnitvi, neenakomernem dvigu nad površino kože, krvavitvi iz znamenja, ranice, srbenja ali bolečine pomeni možnost, da gre za nastanek maligne tvorbe in je zato potreben nujen pregled pri zdravniku.

Kdaj je pregled pri zdravniku nujen

Med maligne spremembe na koži uvrščamo bazalno celični karcinom, spinocelularni karcinom in maligni melanom. Rakave spremembe na koži zahtevajo takojšnje zdravljenje: kirurško odstranitev tvorbe pa tudi druge dopolnilne terapije, kot sta obsevanje ali pa kemoterapija. Predvsem pri malignem melanomu je prognoza bolezni pogosto slaba in se konča z bolnikovo smrtjo. Zelo pomembno je, da ljudje materina znamenja natančno opazujejo in ob vsaki prej omenjeni spremembi obiščejo svojega zdravnika ali pa specialista dermatologa. Bolniku, ki ima večje število materinih znamenj, svetujemo, da se izogibajo premočnemu soncu in uporabljajo sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem. Nastanka materinih znamenj ne moremo preprečiti, na naše življenje pa ne vplivajo posebno.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske