Nega kože po sončenju: zdravilna aloe vera

28 junija, 2020
0
0

Ne glede na to, kjer bomo preživeli letošnji dopust, zagotovo bodo to lepi dnevi, polni sonca. Tudi če ga ne bomo preživljali ob morju, bomo ob delu zunaj ali poletnih izletih zagoreli. Zagorela koža je še vedno lepa in po urah, preživetih na soncu, se dobro počutimo. Vendar pa sonce izsušuje, zato moramo piti dovolj vode in po sončenju kožo primerno negovati. Med najbolj zdravimi, blagodejnimi in naravnimi sredstvi za nego po sončenju je zagotovo aloja.

Med sončenjem se zmanjšuje zaščita vrhnje plasti kože, zato izgubljamo vodo. To se pokaže že po nekaj dneh potem, ko se prenehamo sončiti, saj postane koža izsušena in se kmalu začne luščiti. Zato je pomembno, da pijemo dovolj čiste vode – ne  alkoholnih pijač, sokov in podobnega – in da poskrbimo za kožo po sončenju.

Ko izbiramo sredstva za nego po sončenju, je zato zelo pomembno, da vlažijo kožo in jo pomirjajo. Pri izbiri bodite zato pozorni, da ne vsebujejo aditivov, kajti parfumi in parabeni še bolj razdražijo že tako razdraženo kožo.

Obnova kože in uravnavanje vlažnosti sta za nego kože po sončenju najpomembnejša.

 

Za to je odlična morda nekoliko spregledana aloe vera, ki kožo hladi, vlaži in pomirja, poleg tega pa ima tudi protivnetne učinke. Kako je koža razdražena, čutimo navadno šele zvečer, ko se vrnemo s sončenja. Takrat si nanesemo gel, ko ublaži rdečico in zdravi rahlo opečeno kožo.

Can Stock Photo

Can Stock Photo

Hladi, neguje in blaži

Gel aloe vera vsebuje snovi, imenovane polisaharidi, ki spodbujajo obnovo kožnih celic in nastanek novih. Vsebuje tudi snovi, ki blažijo bolečine, zato začutimo takojšnje olajšanje, ko ga nanesemo na kožo.

Ta hladilni prosojni gel zavira delovanje encima tirozinaza, ki ima ključno vlogo pri nastajanju pigmentnih madežev na koži, če se pretirano izpostavljamo UV-žarkom. Tako preprečuje pojav temnih madežev na koži, različni antioksidanti, ki jih vsebuje aloe vera, pa pripomorejo k temu, da bledijo že nastali madeži.

Sveži gel lahko vsako jutro nanesemo na obraz namesto vlažilne kreme. Aloe vera tudi spodbuja dejavnost fibroblastov, celic vezivnega tkiva, kar poveča proizvodnjo kolagena in elastinskih vlaken, zato ima koža z redno uporabo manj gub in je prožnejša. Antioksidanta, kot sta vitamin C in E, pa pomagata preprečiti nastajanje prostih radikalov, ki škodujejo celicam kože.

Koristna podpora negi

Po sončenju je koristno, če se najprej oprhamo pod mlačno prho. Koži po sončenju ne koristi ne zelo mrzla in ne zelo topla voda, saj je oboje zanjo šok. Potem se obrišemo z mehko brisačo, nikakor kože ne drgnemo, da je ne razdražimo še dodatno.

Pomembno je, da jo vlažimo tudi od znotraj, to ne pomeni le, da pijemo dovolj vode. Temveč tudi, da jemo dovolj sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamine in minerale, ki pripomorejo k obnavljanju kože, na primer korenja.

Učinkovito je, če kožo negujemo tudi s kokosovim oljem, ki vsebuje veliko vitamina E, poleg tega pa redna nega z njim kožo mehča in jo naredi prožnejšo. Kokosovo olje je na sploh primerno, če imamo suho in razpokano kožo. Kožo obnavlja in učinkuje proti gubam, dobro ga je uporabljati za nego tudi v drugih letnih časih, ne le poleti.

Pomirjevalna trojica

Med številnimi dobrodejnimi učinki kamilice sta tudi njeno protivnetno in antioksidativno delovanje. Umivanje kože s hladnim čajem kamilice je lahko koristno za blažitev rdečice in zmanjšanje oteklin.

Naredimo močan kamilični čaj, v ohlajeno tekočino potopimo kos bombaža in uporabimo kot obkladek za hlajenje kože. Za dodatno blaženje lahko zmešamo malo kamiličnega  čaja s čistim gelom aloe vere.
 

Tudi sivka deluje protivnetno, antioksidativno in analgetično ter pospešuje celjenje ran. Iz sivkinih cvetov in lističev lahko skuhamo pripravek in ga ohladimo. Obkladki s sivko bodo umirili kožo.

Naravno blaženje pordele kože

Kožo najprej ohladimo, tako da nanesemo nanjo hladne obkladke iz kamilice ali sivke. Nato jo namažemo z gelom aloe vere, ki ga čisto rahlo vmasiramo v kožo. Če je takšno vtiranje preveč boleče, uporabimo pršilo z aloe vero. Z njim popršimo kožo večkrat na dan. Ves dan tudi pijemo veliko vode, da nadomestimo s sončenjem izgubljeno tekočino.

Tako blažilno pršilo si lahko naredimo sami. Zmešamo eno ali dve žlici aloe vere in skodelico močnega kamiličnega ali sivkinega čaja. Pomembno pa je, da je pripravek narejen vsak dan sveže. Uporabljamo ga večkrat na dan, kadar se