Jedi iz stročjega fižola za zamrzovanje

13 julija, 2020
0
0

Stročji fižol lahko porabimo na veliko načinov. Zdaj ko ga je dovolj, ga del dodamo tudi jedem, kot je na primer zloženka, ki jih bomo shranili v zamrzovalni omari. Uporabimo lahko svež ali zamrznjen fižol.

Sestavine: 1 kg mešanega mletega mesa (svinjine in govedine), 2 kg stročjega fižola, 100 g margarine, peteršilj, nekaj strokov česna, 1 čebula, sol, poper, 4 jajca, ¼ l kisle smetane

Na polovici količine margarine prepražimo sesekljano čebulo in meso, popopramo, posolimo, ohladimo in primešamo malo sesekljanega peteršilja. Na preostali polovici margarine dušimo očiščen svež stročji fižol. Dodamo strt česen, sesekljan peteršilj, sol, poper, če je treba, še malo juhe ali vode za dušenje.

Posodo za zloženko namastimo in nadevamo na dno najprej pol zdušenega fižola, nato nadev in čezenj še preostali fižol. Po vrhu damo plast folije za ohranjanje svežine in jo rahlo pritisnemo na zloženko. Posodo nepredušno zapremo. V zamrzovalniku jo hranimo do 2 meseca.

Zloženko je najboljše zamrzniti v posodi, v kateri jo bomo pekli. Zelo primerni so pekači iz alufolije za peko in zmrzovanje, ker imajo tesno prilegajoče se pokrove.

Ko se odločimo, da bomo zloženko spekli, le odstranimo pokrov in folijo za ohranjanje svežine s površine in jo prelijemo s smetano, v katero smo vtepli jajce, sol, poper in malo muškatnega oreščka. Pečemo v pečici, ogreti na približno 210 stopinj, do mehkega.