Bučke iz pečice

16 julija, 2020
0
0

Sezona bučk je na vrhuncu in bučk je toliko, da jih komaj sproti pobiramo. K sreči pa je to zelenjava, ki se je zlepa ne naveličamo in jo lahko tudi pripravljamo na najrazličnejše načine. Tokrat zato trije recepti za bučke v pečici, ki jih pripravimo brez maščobe ali z le malo dobrega oljčnega olja.

Bučkini zvitki
Sestavine: 400 g bučk, 100 g kuhane šunke, 200 g na tanke rezine narezanega sira, 1 jajce, 60 g krušnih drobtin, 30 g naribanega parmezana, 50 g moke, ekstra deviško oljčno olje
Temno zelene bučke operemo, osušimo in jim odrežemo konce, vendar jih ne olupimo. Z lupilnikom jih po dolžini narežemo na tanke rezine. Vsako rezino prekrijemo z enako veliko tanko rezino sira in kuhane šunke. Vsako bučkino rezino s šunko in sirom zavijemo in jo povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Zvitke zložimo enega ob drugega v okrogel pekač, ki smo ga malo namastili z oljčnim oljem. Poškropimo jih z oljčnim oljem in potresemo s 30 g naribanega parmezana. Pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj, 20 minut.

Če vam ostane kaj zvitkov bučk, jih shranite v posodi v hladilniku in jih nato nekaj minut grejte v vroči pečici, preden jih boste ponudili.

Panirane bučke v pečici

Sestavine: 2 srednje veliki bučki, 2 jajci, 1 kozarec krušnih drobtin, 1 kozarec naribanega parmezana, peteršilj, sol, česen po okusu

Peteršilj nasekljamo in ga zmešamo v večji skodeli skupaj s krušnimi drobtinami in naribanim parmezanom, dodamo sol. Bučke narežemo na 4 mm debele rezine. Pomočimo jih v stepeni jajci in potem v mešanico parmezana, drobtin in peteršilja. Širok nizek standardni pekač za pečico obložimo s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, segreti na 200 stopinj, približno 12 minut ali toliko časa, da lepo pozlatijo.

Priporočljivo je, da dodamo v zmes nekoliko več drobtinic in parmezana, da nam je morda ne bo zmanjkalo prav takrat, ko bomo panirali bučkine rezine. Enako lahko pripravimo tudi jajčevce.

Bučke z mocarelo in šunko

Sestavine: 500 g bučk, 300 g sveže mocarele, 100 g kuhane šunke, sol, krušne drobtine, sesekljan peteršilj, parmezan, ekstra deviško oljčno olje
Bučke dobro umijemo, jih osušimo in narežemo na zelo tanke rezine. V skledi zmešamo krušne drobtinice, naribani parmezan, sol in sesekljan peteršilj. Rezine bučk povaljamo v mešanici z obeh strani. Pekač pomastimo z oljčnim oljem in zložimo nanj plast bučkinih rezin, potresemo s koščki kuhane šunke in mocarele, nato znova zložimo plast bučk in jo potresemo s šunko in mocarelo. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 20 minut, tako da pekač pokrijemo z drugim pekačem ali pa z alufolijo. Malo pred koncem peke pokrov odstranimo in pustimo, da se jed po vrhu malo zapeče.