Trebušni krči pri dojenčku

29 julija, 2020
0
0

Simptom je dokaj pogost, vendar pa vzroki zanj še vedno niso natančno pojasnjeni. Krči se pogosto povezujejo z nepravilno prehrano, lakoto pri dojenčku oziroma požiranjem zraka med hranjenjem ali pa celo prenajedanjem. Ob trebušnih krčih lahko otrok odvaja tekoče ali trdo blato. Bruhanje ni pogosto in opozarja na resno obolenje.

Napad se po navadi začne z glasnim nepretrganim jokom, ki lahko traja tudi nekaj ur. Otrok je v obraz bled ali rdeč, nogice ima pokrčene in pritegnjene k trebuhu. Trebuh je pogosto napet in boleč na pritisk. Slišna je glasna peristaltika črevesja. Dlani ima stisnjene v pest. Stopala so hladna in bleda. Po odvajanju blata in črevesnih plinov se napad trebušnih krčev po navadi konča.

Trije položaji

Otroci s temi težavami so drugače zdravi in dobro napredujejo pri telesni teži. Starši lahko pomagajo otroku s podiranjem kupčkov že med hranjenjem. Po hranjenju je treba otroka nekaj časa držati v pokončnem položaju. Dojenčka lahko za podiranje kupčkov damo v tri različne položaje. Prvi je bolj pokončen kot položaj hranjenja, drugi je obrnjen položaj na naših nogah, tretji pa je na naši rami. Pri vseh treh položajih je pomembno, da je glava više od medenice in da otrok ni seseden.

Položaj glave višje od medenice omogoča zraku, da pride navzgor. Če je dojenček dejaven, je tudi požiralnik bolj prost in zrak lažje pride na površje. Starši morajo skrbeti za redni režim prehrane, to pomeni, da otrok ne sme biti lačen niti se ne sme preveč najesti. Prevelika količina sladkorja v hrani pospešuje črevesno fermentacijo, to pa povzroča več napenjanja in krčev. Otroku lahko položimo na trebuh toplo krpo ali pleničko in nežno masiramo trebuh okoli popka. Pod nadzorom ga lahko položimo tudi na trebuh. Otroku lahko tudi slečemo plenice, da prosto brca.

Zelo pomemben je tudi, da so starši pri otroku, ki ima trebušne krče, umirjeni, saj vsakršna živčnost le še poslabša otrokov odziv. Starši so pogosto tudi preobremenjeni z razmišljanjem o tem, da ima otrok resno bolezen. Le redko je potreben sprejem v bolnišnico, predvsem zaradi tega, da se preverijo tehnike hranjenja in opravijo osnovne diagnostične preiskave.

Kdaj k zdravniku

Zdravil, ki bi preprečevala krče v trebuhu pri otrocih, ni. Priporočljivi so čaji proti vetrovom in kapljice na zeliščni osnovi kumine, janeža in kopra jih dobimo v lekarni. Če pa se težave stopnjujejo in trajajo tudi po tretjem mesecu starosti ter otrok tudi bruha, dolgo joka ali ima povišano telesno temperaturo, je treba z njim obiskati zdravnika. Zdravnik bo opravil natančen pogovor z mamo ter natančen klinični pregled. Z laboratorijskimi preiskavami ali napotitvijo na ultrazvočno preiskavo trebuha bo izločil nekatera resnejša obolenja. Določajo se tudi specifične preiskave na alergene, na primer na kravje mleko, jajce ali pšenico. Včasih je potrebna napotitev k drugim specialistom.

Med resnejšimi kirurškimi obolenji, ki zahtevajo takojšnji operativni poseg, sta na primer ukleščena kila. Jok in občutek nelagodja v trebuha sta lahko posledica alergije na kravje mleko. S podobnimi znaki se lahko kaže tudi vnetje trebušne mrene ali peritonitis, vnetje sečil, akutno vnetje črevesja, viroza ali pa celo smrtno nevarna sepsa. Včasih so takšni simptomi tudi znak bolezni, ki nima izvora v trebuhu, na primer vnetja srednjega ušesa ali vnetja zgornjih dihal.

Milan Rajtmajer , dr. med., spec. splošne in družinske medicine