Bolečina v želodcu in okužba z bakterijo

6 avgusta, 2020
0
0

Ena od bolnic, piše zdravnik Milan Rajtmajer v Kotičku za zdravje, mi je poslala po elektronski pošti zanimivo vprašanje. Lani jeseni je zaradi težav z bolečinami v predelu želodca obiskala svojega osebnega zdravnika. Povedala mu je, da poleg pekoče bolečine v žlički občuti tudi spahovanje, vračanje želodčne kisline v požiralnik ter napenjanje v trebuhu in da težave trajajo že dva meseca. Težave so bile izrazite zvečer in po večjih obrokih hrane. Drugih nelagodnosti ni čutila. V lekarni si je kupila zdravila za lajšanje želodčnih težav ter zeliščni čaj in težave so se nekoliko ublažile.

Po kliničnem pregledu jo je njen zdravnik napotil na gastroskopijo, kjer so ugotovili hudo vnetje želodčne sluznice ter potrdili, da je pozitivna na prisotnost bakterije Helicobacter pylori v želodcu. Predpisali so ji tri zdravila, ki jih je jemala po predpisani shemi. Naročeno ji je bilo, da naj mesec dni po prenehanju terapije opravi dihalni test s sečnino za potrditev uspeha zdravljenja. Tega ni opravila. Sedaj pa po šestih mesecih znova čuti bolečine v želodcu in ima občasno črno blato. Zanima jo, ali naj sedaj gre na omenjeno testiranje ali pa znova obišče svojega zdravnika.

Veliko okuženih brez težav

Heliicobacter pylori je bakterija, ki je prilagojena življenju na želodčni sluznici. Z njo je okužena več kot polovica vseh prebivalcev na svetu. Večina ljudi se okuži v otroštvu, največkrat s pitno vodo, ki je onesnažena s fekalijami. Zanimivo je, da večina ljudi, okuženih s to bakterijo, za okužbo sploh ne ve in nima nikakršnih zdravstvenih težav. Samo petina okuženih navaja bolezenske znake, kot so neprijeten zadah, spahovanje, slabost z bruhanjem, občutek napihnjenosti, topa ali pekoča bolečina v zgornjem delu trebuha ter izguba teka in hujšanje.

Povzročiteljica razjed

Strokovnjaki so ugotovili, da je bakterija Helicobacter pylori poglaviten razlog za nastanek razjed želodčne sluznice in dvanajstnika, kroničnih bolezni želodčne sluznice, povezana pa je tudi z nastankom raka na želodcu in tako imenovanega želodčnega limfoma MALT.

Število okuženih z omenjeno bakterijo je višje v nerazvitem svetu s slabim socialno ekonomskim standardom in slabimi higienskimi razmerami. Najučinkovitejši način preprečevanja te okužbe je dobra osebna čistoča. Ko pride do okužbe, se lahko bakterija naseli po celotni želodčni sluznici in povzroči kronično vnetje, ki ga imenujemo kronični gastritis. Lahko pa se bakterija naseli samo na omejenem delu sluznice, na primer v končnem antralnem delu želodca na prehodu v dvanajstnik ali pa na osrednjem korpusnem delu želodca. Tu lahko nastanejo razjede sluznice ali pa celo

Opozorilni znaki

Če ima bolnik prej opisane bolezenske znake, mora obiskati zdravnika. Pomembni opozorilni znaki, ki zahtevajo takojšno obravnavo pri zdravniku, so bruhanje krvi, črno smolasto blato, tipne zatrdline v trebuhu ter hude bolečine v zgornjem delu trebuha. Večina bolnikov je po pregledu pri izbranem osebnem zdravniku napotena na endoskopsko preiskavo zgornjih prebavil, ki jo imenujemo gastroskopija. Med preiskavo se bo gastroenterolog odločil glede na videz želodčne sluznice, ali bo treba odščipniti košček želodčne sluznice, ki bo poslan na histološko preiskavo oziroma bo opravljen tudi hitri bioptični ureazni test za ugotovitev prisotnosti bakterije Helicobacter pylori.

Popolna odstranitev bakterije

Če je pri bolniku prisotnost bakterije potrjena, je potrebna eradikacija ali popolna odstranitev bakterije. Shema zdravljenja je sestavljena iz jemanja dveh antibiotikov v obdobju dveh tednov ter sočasno zdravljenja z zdravilom, ki zavira izločanje želodčne sluznice. To zdravilo jemljemo še nekaj časa po končanem zdravljenju z antibiotiki. Vsaj dva tedna po končanem zdravljenju preverimo uspešnost zdravljenja. Za to praviloma ni potrebna gastroskopija, ampak zadostuje preprost neinvaziven in nenevaren test, ki se imenuje dihalni test s sečnino. Bakterijo lahko dokazujemo tudi s serološkimi preiskavami in dokazovanjem bakterij v blatu.

Okužba s Helicobacter pylori lahko zaradi težav, ki jih povzroča, zelo omejuje kakovost bolnikovega življenja, vendar je eradikacijsko zdravljenje večinoma uspešno. Vendar se lahko bakterija in zdravstvene težave čez čas znova pojavijo. Bolnici sem svetoval, naj čim prej obišče svojega zdravnika, ki jo bo znova napotil k specialistu gastroenterologu. Ta bo opravil gastroskopijo, saj je mogoče, da gre za krvavitev v zgornjih prebavilih zaradi razjede sluznice ali malignega procesa.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine