Ribe z zelenjavo, panceto ali jurčki

7 avgusta, 2020
0
0

Poletje je poseben čas. To niso le dnevi kot nalašč za žar, pač pa tudi za pripravljanje najrazličnejših rib, bodisi morskih, ki se posebno prilegajo kje ob morju, ali sladkovodnih, če dopustujete ob naših rekah in jezerih.

Pečene postrvi v pečici po gozdarsko

Potrebujemo: 4 postrvi po 250 g, 400 g svežih jurčkov, 0,5 dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, sesekljan česen in peteršilj, sol, mleti poper

Očiščene postrvi posolimo, položimo v naoljen pekač, potresemo z jurčki, narezanimi na lističe, in pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj, približno 15 minut. Potem jih potresemo s peteršiljem in česnom, zalijemo z belim vinom, pečemo še 5 minut in ponudimo.

Špinačni rezanci z dimljeno postrvjo

Potrebujemo: 200 g fileta dimljene postrvi (2 fileta), 300 g širokih špinačnih rezancev, 1 dl sladke smetane, 2 dl ribje osnove, maslena kocka, vodna kreša, sol, mleti beli poper

Rezance skuhamo v vreli osoljeni vodi. Kuhane odcedimo, zalijemo s sladko smetano, ribjo osnovo in jim dodamo na kocke narezano dimljeno postrv. Prevremo, nekoliko zgostimo z masleno kocko, popopramo in po potrebi posolimo. Potresemo z vodno krešo in ponudimo kot toplo začetno ali samostojno jed.

Pečene skuše v panceti

Potrebujemo: 800 g mladega krompirja, 300 g čebule, 120 g kraške pancete, 4 očiščene skuše (približno 1200 g), maslo, česen, peteršilj, timijan, oljčno olje, sol, mleti poper

Krompir olupimo, narežemo na kolesca in ga v slani vodi do polovice skuhamo. Očiščene skuše posolimo, v trebušno votlino damo maslo, česen, peteršiljeve vejice in timijan. Zavijemo jih v tanko narezane rezine kraške pancete (lahko jih povežemo z vrvico). Skupaj s krompirjem in na lističe narezano, na olju ovelo čebulo jih zložimo v naoljen pekač, pokapamo z oljčnim oljem in pečemo v pečici pri 185 stopinjah približno 20 minut. Pečene ribe ponudimo v pekaču.

Can Stock PhotoCan Stock Photo

Osličev file z zelenjavnim ragujem

Potrebujemo: 600 g osličevih filetov, 100 g čebule, 400 g paradižnika, 400 g bučk, 0,5 dl belega vina, česen, bazilika, olje, ostra bela moka, maslo, sol, poper

Debelejše osličeve filete posolimo, popopramo, jih pomokamo v ostri moki in spečemo v ponvi na vročem olju. Paradižnike olupimo, jim odstranimo seme in jih skupaj z bučkami narežemo na enake kocke.

Na maslu ovenemo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen, narezane bučke, zalijemo z vinom in malo pokuhamo. Dodamo narezan paradižnik in sesekljano baziliko, počakamo, da tekočina izpari, potem ragu posolimo, naložimo ga na krožnike in obložimo s pečenimi fileti.

Več idej za pripravo najdete na:  https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Ribe-morski-cudezi