Marmelada iz zelenega paradižnika

7 avgusta, 2020
0
0

Vedno se zgodi, da nam na vrtu ostane kaj zelenih paradižnikov. Seveda niso užitni, saj vsebujejo solanin, vendar se ta s kuhanjem razgradi in paradižnik postane tako neškodljiv zdravju. Iz zelenih paradižnikov lahko vkuhamo tole nenavadno marmelado in džem, ki bosta zanimiv dodatek v domači shrambi.

Marmelada iz zelenega paradižnika in bazilike

Sestavine: 1 kg zelenega paradižnika, 800 g sladkorja, 1 neškropljena limona, 2 vejici sveže bazilike

Izberemo zdrav in ne mehak zelen paradižnik. Olupimo ga in prerežemo na pol. Iz vsake polovice iztisnemo pečke. Meso paradižnikov narežemo na majhne kocke in ga zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Limono narežemo na tanke rezine. Paradižnikovo kašo, limonine rezine, sladkor in vejici bazilike damo v skledo. Pustimo počivati čez noč, da se sestavine povežejo.

Naslednji dan damo sestavine za marmelado v posodo za kuhanje. Segrejemo do vretja in občasno premešamo. Ko marmelada zavre, pustimo vreti še 20 do 30 minut, da tekočina izpari. Pazljivo mešamo, da se marmelada ne prismodi. Ogenj zmanjšamo in marmelado kuhamo še približno 50 minut. Odstranimo vejici bazilike. Preskusimo, ali je marmelada kuhana. Ko je dovolj gosta, jo napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo.

Gostoto marmelade preskusimo na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko povlečemo s prstom skozi, se vmes naredi prazen prostor.

Džem iz zelenega paradižnika

Sestavine: 1,5 kg zelenih paradižnikov, 200 ml limonovega soka, limonova lupinica, 750 g sladkorja, 1 vrečka želirnega sredstva

Oprane in osušene paradižnike prepolovimo in narežemo na lističe. Stresemo jih v široko posodo, dodamo polovico sladkorja in pustimo stati 5 ur. Maso večkrat premešamo in nato kuhamo, da voda izpari. V preostali sladkor vmešamo želirno sredstvo, to dodamo paradižnikovi masi in znova zavremo. Po 5 minutah vrenja z džemom napolnimo kozarčke in jih zapremo.

Več receptov za domače shranke najdete na:

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domaca-shramba