Kosilo na prostem: sočne jedi z žara

14 avgusta, 2020
0
0

Na žaru lahko pripravimo marsikaj: zarebrnice, pleskavico, čevapčiče in hrenovke, kose piščanca, zelenjavo, ribe. Ker živila položimo na zelo razgreto ploščo ali rešetko, se na vrhu naredi skorjica, zato so tako pripravljena še posebno mehka in okusna.

Svinjska ribica s popečeno zelenjavo

Potrebujemo (za 2 osebi): 360 g svinjske ribice, 1 srednje veliko mlado bučko, 1 mesnati paradižnik, 4 po 15 cm dolge rožmarinove vejice, sol, poper, oljčno olje, ¼ manjše limone

Ribico narežemo na 12 kolobarjev. Rožmarinove vejice ošilimo in odstranim lističe tako, da na koncu ostane šopek. Na vejico nabodemo po 3 kolobarje ribice, posolimo in popopramo. Bučke postrani narežemo na 3 mm debele kolobarje, paradižnik narežemo na 6 kolesc.

Nabodala lahko pečemo na žaru ali pa pripravimo dve težki ponvi, v obe damo malo oljčnega olja in ga pogrejemo. V eni popečemo nabodala, v drugo potresemo ščep sesekljanega rožmarina. Ko zadišijo, dodamo bučke. Medtem v posodico stisnemo limono, dodamo 2 žlici oljčnega olja, ščep grobe soli in zmešamo. Bučke in nabodala opečemo z obeh strani.

Na ogret krožnik najprej zložimo bučke in jih z žličko pokapamo s prelivom. Na ponvi, kjer so se pekle bučke, na hitro obrnemo še kolesca paradižnika z lopatico, jih postavimo na bučke, čez pa zložimo dve nabodali. Vse skupaj še enkrat pokapamo s prelivom in ponudimo.

Marinirani piščanec na žaru

Potrebujemo: 4 kose piščančjih prsi, 1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 stroke česna, na drobno narezane, 1/2 žličke soli, ¼ žličke mletega popra, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, 2 žlici drobno nasekljanih koriandrovih lističev, 1 žličko svežega timijana, ½ žličke svežega origana, 1 žličko svežega rožmarina, 3 žlice limonovega soka, 1 žlico nastrgane limonove lupinice,

Piščančjim prsim odstranimo kosti in jih razrežemo na tanjše kose. Pripravimo marinado: v vrečki za zamrzovanje zmešamo vse sestavine za marinado in vanje potopimo kose piščanca. Pri tem jih malo natremo z marinado. Vrečko zapremo in pustimo, da se piščanec marinira najmanj 2 do 3 ure, preden ga bomo uporabili, raje kakšno uro več. Piščanca pečemo na zelo vročem žaru dve do tri minute na vsaki strani. Ponudimo s prilogami.