Zavitek z bučkami

20 avgusta, 2020
0
0

Iz bučk lahko naredimo nadev za sladki zavitek in z njim razveselimo svojo družino ob koncu kosila.

Za zavitek potrebujemo tele sestavine: za vlečeno testo: 250 g moke, 1 žlico olja, 1 rumenjak, ščepec soli, 150 ml vode, nekaj kapljic kisa; za nadev: 4 malo večje bučke, 60 g krušnih drobtinic, 30 g masla, 50 g rozin, 60 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, nastrgano lupinico biolimone, malo cimeta, 1 lonček kisle smetane, 1 rumenjak, sladkor v prahu za posip.

Najprej naredimo vlečeno testo: Iz vseh navedenih sestavin ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem, damo v posodo in prekrijemo s plastično folijo. Tako pripravljeno testo pustimo počivati vsaj pol ure.

Pripravimo nadev: Bučke umijemo in olupimo. Sredinski del s semeni izrežemo in odstranimo, preostalo meso narežemo na tanke rezine, damo v posodo in obtežimo, da spustijo vodo. Najboljše je, če jih pustimo čez noč.

Rozine očistimo, operemo in pokapamo z rumom. Maslo raztopimo v ponvi in na njem malo prepražimo bučke, odstavimo s štedilnika, dodamo sladkor, drobtine, vaniljev sladkor, cimet, nastrgano limonovo lupinico in dobro premešamo.

Testo tanko razvlečemo na pomokanem prtu in obrežemo debelejše robove. Premažemo ga z mešanico kisle smetane in rumenjaka, na dve tretjini testa enakomerno porazdelimo nadev in zavijemo. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač, premažemo z mešanico kisle smetane in rumenjaka ter pečemo 30 do 325 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Ko se pečeni zavitek ohladi, ga narežemo na primerne kose in potresemo s sladkorjem v prahu.

Ideje za razne zavitke in pite najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/zavitki-in-pite