Hladne, zelenjavne, kremne juhe

20 avgusta, 2020
0
0

V knjigi Ive Dolenc z naslovom Juhe za vse okuse, ki bo v kratkem izšla v ponatisu, je zbranih 90 receptov za razne juhe: od hladnih juh za vroče poletne dni pa do kremnih juh, domačih juh z raznimi dodatki in juh, ki jih pripravljajo drugod. V knjigi boste našli tudi marsikatero zamisel, kako porabiti zelenjavo ali kakšno drugo živilo.

Paradižnikova kremna juha
Sestavine: 1 drobna sesekljana čebula, 1 žlička masla, 500 g paradižnika, 40 g moke in maslo za zgostitev, sol, poper, 1 žlička sladkorja, šopek sveže bazilike, lovorov list, 50 g riža

Na maslu prepražimo čebulo. Dodamo narezane paradižnike in dušimo do mehkega. Zalijemo z malo vode in maso pretlačimo skozi cedilo ali pa zmešamo z mešalnikom. Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje in ga dodamo juhi. Lahko pa naredimo masleno kocko in z njo zgostimo juho. Posolimo, popopramo in in dodamo lovorov list. Juho sladkamo po okusu. Nazadnje dodamo kuhan riž in sesekljano baziliko. Juha bo zelo okusna, če ji dodamo še malo sladke smetane.

Namesto riža lahko damo na juho na maslu prepražene kocke kruha.

Čebulna gratinirana juha
Sestavine: maslo in olje, 4 velike čebule, narezane na tanke rezine, ščepec sladkorja, 2 sesekljana stroka česna, vejica timijana, 20 g moke, 100 ml belega suhega vina, 1–1,5 l jušne osnove, 4–6 rezin popečenega belega kruha, strok česna, 300 g sira (grojer ali ementaler)

V večji posodi na blagem ognju raztopimo maslo z oljem ter dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postane zlato rumena. Dodamo česen, sladkor in timijan. Potrosimo z moko, nekajkrat premešamo in zalijemo – najprej z vinom, nato z jušno osnovo – in kuhamo približno 45 minut, da se čebula zmehča. Prižgemo pečico (samo od zgoraj – žar).

Juho nalijemo v skodelice in na vsako položimo rezino popečenega belega kruha, ki smo ga prej natrli s strokom česna. Po kruhu potrosimo nariban sir in juho gratiniramo v pečici približno 3 minute, da se sir raztopi in malo zapeče.

Francozi ponudijo čebulno juho v posebnih skodelicah, ki so narejene iz nepregornega materiala.

Turška juha iz rdeče leče

Sestavine: 100 g rdeče leče, 1 čebula, olje, voda, 150 ml mleka, sol, poper, 2 žlici moke, 1 jajce, kruhove kocke

Rdečo lečo operemo, čebulo sesekljamo in oboje na maščobi malo pražimo, nato dodamo moko in zalijemo z vodo. Kuhamo, da se leča zmehča. Ko je leča kuhana, jo zmešamo v mešalniku. Popopramo in posolimo.

Stepemo jajce z mlekom in oboje med mešanjem dodamo juhi. V juho vložimo kruhove kocke, ki smo jih malo pred tem popražili. Namesto teh lahko v juho vloži tudi kaj drugega, kar pač imamo.

Zeliščna juha

Sestavine: zelišča po izbiri, 1 šalotka, olje, voda, ovseni kosmiči, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, muškatni orešček

Zelišča sesekljamo. Na segretem olju prepražimo narezano šalotko, dodamo zelišča in nekoliko podušimo. Potresemo z ovsenimi kosmiči in zalijemo z vodo. Posolimo, popopramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Kuhamo 5 minut. Ko je juha na krožniku, lahko dodamo žlico kisle smetane.

Več informacij o knjigi najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/juhe-vse-okuse