Izcedek iz dojke

21 avgusta, 2020
0
0

Ena od bolnic mi je pred kratkim po elektronskem sporočilu poslala vprašanje glede izcedka iz dojke, ki se pri njej pojavlja že štiri mesece. Stara je 45 let, ima dvoje otrok in jemlje hormonska kontracepcijska sredstva. Menstruacijski cikli so redni. Izcedek je mlečne barve, občasno krvavkast in teče le iz desne dojke. Priteče spontano, brez pritiska ali draženja prsnih bradavic. Na sami dojki ni opazila nobenih sprememb, le pritisk ob prsni bradavici je boleč. Pojavi se dvakrat do trikrat na teden brez nekih znanih sprožilnih dejavnikov. Občutek ima, da so težave večje ob fizičnem naporu in hudem stresu. Bolnica se je bala, da ima maligno obolenje, posebno zato, ker sta zaradi raka dojke umrli njena mama in sestra.

Bolnico sem klinično pregledal v naši ambulanti ter jo napotil v laboratorij, na ultrazvočno preiskavo dojk in mamografijo. Preiskave so pokazale, da je vzrok izcedka srednje velika benigna tumorska sprememba žleznih izvodil, ki jo imenujemo papilom. Bolnica je naročena na operativni poseg. Pričakovati je, da bodo po posegu težave izginile.

Ni vedno bolezenski pojav

Dojki sta žlezi, ki med dojenjem izločata mleko. Med nosečnostjo in dojenjem je iztekanje mleka iz prsne bradavice normalno, ob bolezni pa se mlečni ali drugače obarvani izcedek pojavi, kadar ženska ne doji, pojavi pa se lahko tudi pri moškem. Izcedek lahko priteče samo iz enega žleznega izvodila ali pa iz več izvodil hkrati. Če je gnojen ali mlečne barve, večinoma ni povezan z rakom dojke.

S pojavom izcedka iz dojke se v svojem življenju srečuje približno četrtina vseh žensk. Izcedek iz dojk se pojavi v 20 odstotkih primerov pri raku dojke pri moškem in pri približno 3 odstotkih raka dojke žena. Verjetnost, da je izcedek iz dojk povezan z rakom dojke, je večja pri osebah, ki so stare več kot 50 let.

Vzroki so različni

Med benignimi tumorji žleznih izvodil pa je najpogostejši papilom. Izcedek iz dojke največkrat nastane zaradi motenj v delovanju hormonskega sistema. Lahko gre za motnjo v delovanju hipofize oziroma za povečano izločanje hormona hipofize prolaktina. Tudi motnje v delovanju ščitnice povzročajo omenjeno težavo. Redkeje so razlog za izcedek tumorji, ki izločajo hormone v drugih delih telesa. Na nastanek izcedka lahko vplivajo nekatera zdravila, kot so opioidi, antidepresivi ali hormonska kontracepcijska sredstva. Izločanje izcedka lahko povzroči tudi hud čustveni stres in nekatera maligna obolenja, kot so tumor hipofize, tumor jajčnika, pljučni rak ali pa rak ledvic. Omeniti velja, da je pri novorojenčku mlečni izcedek iz dojk normalen pojav in ne zahteva zdravljenja.

Na preprečevanje nastanka izcedka lahko vplivajo tudi bolnice same, in sicer tako. da se ne dotikajo in dražijo bradavic. Draženje bradavic namreč sproži izločanje hormona prolaktina, ki pospešuje izločanje mleka iz prsne bradavice.

Kdaj obiskati zdravnika

Zelo pomembno pa je, da si bolnice redno pregledujejo dojke, saj se poleg izcedka lahko razvije tudi zatrdlina v dojki. Če je izcedek prisoten dlje časa, če je krvavkast ali pa spreminja barvo, je potreben obisk pri zdravniku. Poleg natančnega kliničnega pregleda bolnice in osnovnih laboratorijskih preiskav lahko ob pregledu dojk zdravnik poskusi izzvati izcedek in ga odtisniti na stekelce ter ga poslati na citološko preiskavo v patomorfološki laboratorij.

Če je postavljen sum na maligno obolenje oziroma je tipna tumorska sprememba na dojki, bo bolnica napotena še na ultrazvočno preiskavo dojk in mamografijo. Če je razlog težav v hormonskem neravnovesju, bo bolnico obravnaval specialist endokrinolog. Po potrebi so v zdravljenje vključeni tudi drugi specialisti, kot so ginekolog, nevrokirurg ali onkolog.

Pogosto izcedek iz dojke preneha iztekati sam od sebe, zato zdravljenje niti ni potrebno. Če je razlog za pojav izcedka uživanje določenih zdravil, je treba ta zdravila ukiniti oziroma zamenjati, če niso nujno potrebna.

Redno spremljanje

Vzrok nastanka gnojnega izcedka iz dojke so vnetni procesi v dojki, na primer absces. Bolnica z izcedkom iz dojke si mora dojke redno pregledovati ob vsakem ciklu. Opazovati mora barvo izcedka. Redno mora obiskovati kontrolne preglede pri svojem zdravniku družinske medicine ali v centru za bolezni dojk. Izcedka iz dojk ni mogoče preprečiti, zato ni treba uživati posebnih diet, bolnica pa je lahko normalno telesno dejavna. Bolnici lahko svetujemo, da v nedrčku nosi blazinico, ki vpije izcedek.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine