Kaj je boljšega kot krompirjevi cmoki z nadevi

21 avgusta, 2020
0
0

V tem času si lahko iz nabranega v sadovnjaku in gozdu pripravimo češpljeve cmoke in cmoke z gobovim nadevom. V naravi nikoli ne zmanjka dobrot za odlično kosilo.

Cmoki z gobovim nadevom

Sestavine: za testo: 800 g krompirja, 60 g masla ali margarine, 250 g ostre bele moke, 50 g koruznega zdroba, 2 jajci, sol; za nadev: 300 g svežih gob, 100 g čebule, 1 jajce, 0,5 dl sladke smetane, sesekljan česen in peteršilj, oljčno olje, sol, mleti poper

Najprej naredimo testo. Neolupljen krompir skuhamo v osoljeni vodi in ga olupimo, pretlačimo skozi tlačilko, še toplemu dodamo maslo in margarino in ga ohladimo. Hladnemu krompirju primešamo moko, koruzni zdrob, jajci, posolimo in ugnetemo testo. Testo razvaljamo, narežemo na kvadrate ali kroge, nadevamo s pripravljenim nadevom in oblikujemo cmoke, ki jih 20 minut kuhamo v vreli slani vodi. Kuhane prelijemo s smetanovo omako.

Naredimo nadev: Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in dodamo na kocke narezane gobe. Ko gobe zadišijo, dodamo sesekljan česen in peteršilj, zalijemo s sladko smetano, posolimo in popopramo.

Can Stock Photo Can Stock Photo

Češpljevi cmoki

Sestavine: 1,25 kg krompirja, 2 jajci, sol, 60 g pšeničnega zdroba, 80 g bele moke, 16–20 češpelj, kocke sladkorja, 100 g masla, krušne drobtinice

 Krompir umijemo in skuhamo v osoljeni vodi. Še vročega olupimo ter takoj zmečkamo ali pretlačimo. Nato ga do naslednjega dne postavimo na hladno. Odtehtamo kilogram zmečkanega krompirja, ga pretlačimo skozi sito, postopoma vmešamo vanj jajci, sol, pšenični zdrob in moko ter ugnetemo gladko testo. Iz njega oblikujemo z rokami okrogle cmoke. Slive umijemo, jim odstranimo peclje in koščice. V vsako slivo vtaknemo pol kocke sladkorja in jo vtisnemo v cmok. Cmoke stresemo v vrelo slano vodo in jih pustimo vreti od 10 do 15 minut. V lončku stopimo maslo, na njem zarumenimo drobtine in jih potresemo po cmokih.