Trije recepti za češpljevo marmelado

9 septembra, 2020
0
0

Jeseni je vrt poln sladkih češpelj, ki so še kako uporabne: najprej se najemo svežih, potem jih uporabimo za sladice, potem pa so seveda tu še shranki, prvi med njim je seveda marmelada.

Češpljeva marmelada z ingverjem

Zanjo potrebujemo: 2 kg češpelj brez koščic, 1 kg sladkorja, sok 1 limone, 1  žlico naribanega ingverja.

Češplje umijemo in jih narežemo na koščke, lahko jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Damo jih v posodo za kuhanje. Segrejemo in pustimo, da počasi vrejo, vmes večkrat premešamo. Dodamo limonov sok. Če limona ni škropljena, lahko tudi nastrgamo lupinico. Nato dodamo še ingver in sladkor ter kuhamo, dokler se ne zgosti.

Preverimo gostoto marmelade na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik kanemo žličko marmelade, in ko grem s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Češpljeva marmelada

Potrebujemo: 2 kg zrelih aromatičnih češpelj, 400–500 g sladkorja (odvisno od sladkosti sliv), po želji 1 strok vanilje, 1 palčko cimeta

Češplje umijemo, odstranimo peclje in koščice ter jih narežemo na koščke. Dodamo cimetovo palčko in vaniljev strok. Dodamo sladkor, koščke češpelj dobro premešamo z rokami in stresemo v večji nepregorni lonec. Lonec damo na drugo ali tretjo rešetko (od spodaj) pečico in pokrijemo. Če nimamo pokrova, prekrijemo lonec z dvema plastema aluminijeve folije. Pustimo, da se kuha v pečici pri 170 stopinjah pol ure. Sladkor se bo v tem času raztopil. Posodo vzamemo iz pečice, odstranimo pokrov, premešamo in vrnemo v pečico, vendar naj bo tokrat lonec odkrit. Med vrata pečice damo kuhalnico, da lahko para izhlapeva iz pečice. Temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pustimo, da se češplje kuhajo 2 uri, dovolj je, da premešamo enkrat na uro. Potem znižamo temperaturo na 150 in kuhamo še dve uri. Marmelado vzamemo iz pečice tedaj, ko je za naš okus dovolj gosta. Napolnimo kozarčke in jih takoj zapremo.

To je gosta marmelada, narejena po starem receptu, odlična za buhtlje, palačinke in biskvite. Glede na to, koliko časa jo kuhamo, je redkejša ali gostejša.

Češpljevo-bezgova marmelada

Zanjo potrebujemo: 1 kg češpelj, 500 g bezgovih jagod, na 1 kg sadne kaše odmerimo 750 g sladkorja

Češplje razkoščičimo, narežemo na kose, dodamo očiščene in prebrane bezgove jagode. Oboje stresemo v lonec in na srednjem ognju kuhamo, dokler se ne zmehča. Tedaj začnemo dodajati sladkor. Mešamo, da se sladkor raztopi in da se marmelada ne prime dna. Ko postane dovolj gosta (naredimo preskus kot v prvem receptu), jo napolnimo v ogrete kozarce in zapremo.

Več receptov za sezonske marmelade najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/marmelade-zeleji-in-sadje-v-alkoholu