Shranka za zdravje: sirup in marmelada iz bezgovih jagod

10 septembra, 2020
0
0

Bezgove jagode uživamo pri boleznih, pri katerih je treba odplakniti strupe iz telesa, na primer pri revmi, protinu in artritisu. Skodelica čaja iz posušenih bezgovih jagod, pravi zeliščarka Mirjam Grilc, nam bo čez noč pomagala izločiti strupe, ki so se podnevi nabrali v telesu. Pri revmatičnih težavah pa je koristno uživanje bezgove marmelade, soka, sirupa ali katerega drugega shranka iz bezgovih jagod.

Bezgova marmelada
Potrebujemo: 500 g bezgovih jagod, 250 g sladkorja, 1/2 limone

Bezgove jagode operemo in potrgamo s pecljev. Damo jih v emajliran lonec skupaj s sladkorjem in limonovim sokom. Kuha od 30 do 40 minut na srednje močni vročini in pogosto mešamo. Ko je marmelada kuhana, jo skoraj do roba napolnimo v sterilizirane kozarčke in jih takoj zapremo. Ko se vsebina ohladi, označimo z nalepkami, na katere napišemo vrsto shranka in datum, ko smo ga pripravili.

Sirup iz bezgovih jagod

Potrebujemo: 200 g bezgovih jagod, 400 g vode, 100 g sladkorja, sok polovice limone
Jagode umijemo in jih potrgamo s pecljev. Stresemo jih skledo, pretlačimo ter dodamo 200 ml vode in limonov sok. Postavimo jih na hladno za 24 ur. Potem stresemo maso v emajliran lonec in počakamo, da zavre. Dodamo sladkor in pustimo, da se povsem raztopi. Kuhamo 20 minut, nato odstavimo s plošče, pustimo, da se ohladi, in precedimo skozi drobno tkano gazo. Precejeni sirup nato zavremo in z vročim napolnimo v sterilizirane steklenice ter jih takoj zapremo.