Iz nove kuharice 220 stopinj poševno: svinjska pečenka z jabolki

11 septembra, 2020
0
0

Avtorica Urška Fartelj je zasnovala svoj blog z recepti z istim imenom in njeni domači, preskušeni recepti z nadihom prekmurske kuhinje so hitro dobili ljubiteljice po vsej Sloveniji. V knjigi 220 stopinj poševno – Preprosto in sveže vse leto (založba Mladinska knjiga) boste našli recepte po letnih časih, vsakega od njih avtorica pospremi s številnimi napotki in uporabnimi nasveti za pripravo. Zagotovo vas bo poleg tega recepta zamikalo preskusiti še katerega.

Svinjska pečenka z jabolki

»Ker nisem imela veliko časa za pripravo kosila,« pravi Urška Fartelj v receptu za pripravo svinjske pečenke, »sem se odločila za počasi pečeno pečenko v pokritem litoželeznem loncu. K mesu sem dodala še malo šalotke, korenček in malo soka tangerin (križanca mandarine s pomarančo). Postregla sem jo na kremnem pire krompirju in s praženimi kraljevimi ostrigarji.«

Sestavine: 1 kg svinjine (najboljša je vratovina, drugače pa kare, pleče …), 2 šalotki (ali ena čebula), svinjska mast, sol, 2–3 stroki česna, 3 korenčki, sveže mleti poper, rožmarinova vejica, 2 jabolki, sok 1 pomaranče; za prilogo: kraljevi ostrigarji, krompirjev pire

Najpomembnejše pri peki kateregakoli kosa mesa je: meso vzamemo iz hladilnik vsaj eno uro pred termično obdelavo (večje kose še prej), da se ogreje na sobno temperaturo Zakaj? Da se enakomerneje in hitreje speče. Če bi pekli ohlajeno meso, bi bilo zunaj pečeno, sredica pa še ne bi dosegla temperature med 70 in 75 stopinj, kolikor je treba, da je svinjina pečena. Tako se čas peke podaljša, meso pa ni tako okusno in sočno.

Meso obrišemo s papirnato brisačo, da je popolnoma suho. Tako zakrkne takoj, ko ga damo v vročo ponev, in v njem ostane sok. Posodo in meso premažemo s svinjsko mastjo, ki prenese zelo visoke temperature in je idealna za peko. Meso posolimo in na štedilniku z vseh strani hitro popečemo. Zelenjavo položimo pod meso, tega še hitro popopramo. Na vrh mesa položimo rožmarinovo vejico, dodamo še cela jabolka in pomarančni sok. Če je posoda velika, dodamo za pol prsta zelenjavne jušne osnove ali vode. Po vrhu meso še malo posolimo, pokrijemo in vse skupaj pečemo pri 175 stopinjah eno uro. Na vsakega pol kilograma mesa računamo pol ure peke.

Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, da se sok v mesu počasi umiri.

Medtem popražimo kraljeve ostrigarje ali katere druge gobe. Ponev mora biti dobro segreta, da se gobe zapečejo in se ne cmarijo.

 Več receptov najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/knjige-drugih-zalozb/220-stopinj-posevno