Jesenska praznična miza za družino in prijatelje

2 oktobra, 2020
0
0

Jesensko obarvana praznovanja so tako zelo očarljiva, saj v tem času zorijo buče, za njimi na Primorskem najslajši jesenski sadeži, kakiji, čisto posebne barve, in kutine, ki omamljajo z aromatičnim vonjem, seveda pa ne smemo pozabiti na jabolka. Zaradi vsega obilja pridelkov je lahko praznična miza z jesenskimi dobrotami nekaj nepozabnega za vso družino in prijatelje. Okrasimo jo s cvetjem in bučami, s tem hkrati poudarimo rdečo nit praznovanja.

Pri aranžiranju potrebujemo nekaj več razmisleka, kako z malo truda vsakdanjo mizo narediti drugačno, s čim vse se lahko poigravamo oziroma kaj imamo na voljo in koliko časa lahko posvetimo ustvarjanju, meni Mirjam Grilc v svoji knjigi Praznične mize (Založba Kmečki glas). Barve so prva preprosta rešitev, in če se opremo na to, je dovolj, da uporabimo na primer podstavke za pribor in skledice za juho v toplih jesenskih barvah. Kadar za pripravo mize nimamo veliko časa, če nas nenapovedano presenetijo gostje in bomo ponudili samo desert in kavo, izkoristimo priložnost in na hitro postavimo na mizo kutine in sveče. Z zanimivo obliko kutin in kontrastno barvo sveč bo ozračje ob mizi drugačno in prostor bo prijetno prepojen z vonjem kutin.

Družinska kosila, četudi samo enkrat na teden, so tisto, kar nas povezuje in nam ostane v lepem spominu. Na sredino mize postavimo jesensko sadje, položeno na lep podstavek. Seveda servisa, pribora in kozarcev ne menjamo vsak dan, zato pa lahko spremenimo pogrinjke z novimi dodatki. Na krožnike na primer položimo kaki.

Praznovanje jeseni lahko postane tradicija na našem domu in ob lepem vremenu ga preživimo zunaj. Ne glede na to, ali bomo dan preživeli zunaj ali znotraj, se potrudimo in okrasimo mizo. Naberemo mah, lubje, uporabimo gobo za cvetje in naredimo aranžmaje iz zelenja, ki ga imamo na voljo. Skuhajmo golaž, pripravimo kutinovo pito in praznovanje se lahko začne.

Jesenski jedilnik

bučni golaž
bučna kremna juha
telečji kotleti s korenjevimi svaljki
pečena buča
kakijeva rulada
kutinova pita
pečena jabolka z orehi
kutinov kompot

Bučni golaž

Sestavine za 4 osebe: 700 očiščenega bučnega mesa, 200 g bele čebule, 350 g svežega paradižnika, 50 g sveže rdeče paprike, 3 stroki česna, 3 vejice timijana, vejica šetraja, 1 lovorov list, oljčno olje, 600 ml jušne osnove, bučno olje, sol po potrebi, žlička rdeče paprike

Bučo očistimo in narežemo na koščke. Paradižnik poparimo z vrelo vodo, čez minuto, dve ga olupimo ter narežemo na koščke. Čebulo nasekljamo in popražimo na oljčnem olju, nato dodamo začimbnice (šetraj, lovor, timijan in rdečo papriko) in pustimo toliko časa, da zadiši. Dodamo paradižnik in narezano papriko ter dušimo 5 minut. Dodamo še narezano bučo in premešamo, zalijemo z jušno osnovo (lahko uporabite vodo in biozelenjavno kocko) ter rahlo pokrito kuhamo 20 do 25 minut. Ko je golaž kuhan, lonec odstavimo, dodamo žličko bučnega olja in premešamo, ponudimo s kruhom s semeni.

Pečena buča

Sestavine: približno 1 kg na kolobarje narezane buče za peko, košček ingverjeve korenine, 3 stroki česna, žlica masla, 2 žlici oljčnega olja, 200 ml belega vina, sol, poper, cimet čili v prahu

Bučo očistimo in narežemo na kolobarje z lupino vred. Položimo jo v pekač, pokapamo z oljem in koščki masla. V pekač dodamo neolupljen česen in narezano korenino ingverja, posolimo, popopramo, potresemo s čilijem in cimetom ter pečemo 15 minut pri 180 stopinjah, nato dolijemo vino in pustimo še 30 minut.

Kakijeva rulada

Sestavine za biskvit: 2 žlici drobno mletih bučnic, 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, ½ žlice pecilnega praška, noževa konica soli; sestavine za kremo: 600 g zrelih kakijev, 130 g maskarponeja, 1 žlica cvetličnega medu, nekaj kapljic limonovega soka, sladka smetana za okras

Pečico vključimo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Moki primešamo pecilni prašek. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake in sladkor v prahu penasto umešamo, nato med mešanjem počasi dodajamo moko in mlete bučnice. Testo premešamo s snegom in dodamo za noževo konico soli ter ga vlijemo v pekač in pečemo 13 minut. S še vročega biskvita odstranimo papir, ga obrnemo, nanj položimo biskvit in pustimo, da se ohladi.

Za kremo izdolbemo kakijevo meso, odstranimo koščice in ga pretlačimo. Vmešamo maskarpone, med in limonov sok. Biskvit premažemo z dobro polovico kreme, ga zvijemo v rulado in shranimo v hladilnik. Ohladimo tudi preostalo kremo in jo pozneje uporabimo za okrasitev rulade. Čez nekaj časa rulado premažemo s sladko smetano in jo znova ohladimo. Ponudimo s kakijevo kremo ali sladoledom.

Kutinov kompot

Sestavine za 6–8 oseb: 4 srednje velike kutine, 6 hruševih krhljev, 2 l vode, 1 žlica rozin, 2–3 žlice sladkorja, 1 žlica začimb za kuhano vino, žlička limonovega soka

Lonec napolnimo z vodo, dodamo limonov sok in sladkor. Kutin ne lupimo, prerežemo jih, odstranimo peščišče, razrežemo na koščke in jih sproti dajemo v limonovo vodo.

Dodamo hruševe krhlje in rozine ter pustimo rahlo vreti 15 minut, nato dodamo začimbe in kuhamo še 10 minut.

Kutinova pita

Sestavine: 1 kg kutin, 3 žlice brusnic, 140 g zdroba, 120 g moke, 120 g sladkorja, 1/2 žličke pecilnega praška, ½ žličke vanilje v prahu, ½ žličke nageljnovih žbic v prahu, 250 ml mleka, 2 jajci, 2 žlici stopljenega masla

Pečico vključimo na 180 stopinj, pekač namažemo z maslom. V skledi zmešamo vse suhe sestavine, zdrob, moko, sladkor, pecilni prašek, vaniljo in nageljnove žbice. V mleku razžvrkljamo jajca. Kutine olupimo in naribamo. V pekač stresemo polovico suhi sestavin, dodamo naribane kutine in čez razporedimo brusnice ter potresemo drugo polovico suhe mešanice. Prelijemo z mlekom in pekač nagibamo toliko časa, da je namočena vsa zmes. Pečemo 45 minut.

Več zamisli za krašenje miz in pripravo jedi najdete na:

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/praznicne-mize