Okužbe v ustni votlini

11 novembra, 2020
0
0

Bolnica Petra je stara petintrideset let in ima že kakšnih dvajset let težave z vnetnimi spremembami v ustni votlini. To so ovalne sivo belkaste plitve ranice, ki vztrajajo nekaj dni, nato pa samodejno izginejo. Včasih nastane le ena večja sprememba, po navadi na sluznici ličnega predela, redkeje pa tudi na jeziku ali dlesni. Kadar pa je v življenju bolnice veliko stresa, je teh sprememb v ustni votlini več, to pa povzroča bolečino pri hranjenju, posebno če je hrana kisla. Zdravniki so postavili diagnozo aftozni stomatitis.

Ugotovili so, da pri naši bolnici afte nastanejo ob težjih telesnih naporih, prehladnih obolenjih, hujših stresnih okoliščinah, kadar si poškoduje sluznico ustne votline z ugrizom ali pa ob obisku zobozdravnika. Težave si lajša tako, da si ob nastanku aft izpira ustno votlino s kamiličnim čajem ali pa uporablja poseben gel za ustno votlino, ki ga je predpisal izbrani osebni zdravnik.

Aftozni stomatitis je najpogostejši vzrok sprememb na sluznici ust in ga morajo zdravniki razlikovati od podobnih sprememb, ki jih povzročajo virusi, bakterije ali so lahko tudi rakave spremembe.

Vzroka ne poznamo

Vzroka za nastanek aftoznega stomatisa še ne poznamo, najverjetneje pa je to avtoimunski odziv. Klinično razlikujemo majhne aftozne spremembe, velike aftozne spremembe in herpesu podobne aftozne spremembe. Najpogostejše mesto vnetnih sprememb je sluznica ust, jezika in lic. Nebo je prizadeto redko, prav tako žrelo in nebnice. Razjede so sivo rumene barve z dvignjenim pordelim robom in zelo boleče. Če nastane dodatna okužba razjed z bakterijami, opazimo tudi povečane in boleče bezgavke na vratu. Razjede vztrajajo od nekaj dni pa do dveh tednov, nato pa spontano izginejo. Oblike z veliki razjedami pa lahko trajajo dlje časa, tudi do nekaj mesecev.

Blaženje in preprečevanje

Zdravljenje je simptomatsko. Pomembna je natančna higiena ustne votline. Uporaba protibakterijskih ustnih vod zmanjša možnost nastanka sekundarnih okužb z bakterijami. Lokalni anestetiki v obliki gelov oziroma raztopin ublažijo bolečino. Pri težjih oblikah bolezni zdravniki predpišejo tudi glukokortikoide. Priporočljivo je tudi jemanje vitaminskih pripravkov ter grgranje zeliščnih čajev, na primer kamiličnega in žajbljevega. Afte so zelo pogoste tudi pri bolnikih z aidsom in bolnikih, ki so na kemoterapiji. Zanimivo pa je, da imajo lahko težave z aftami že majhni otroci in jih spremljajo tako rekoč vse življenje.

Nenevarno obolenje

Afte v ustni votlini niso nevarno obolenje, so pa zelo neprijetno in poslabšajokakovost življenja. Pri bolnikih, ki imajo oslabljen imunski sistem, na primer zaradi kemoterapije ali radioterapije, so pogosta vnetja sluznice ustne votline. Podobno je tudi pri osebah po presaditvi organov ali pa pri bolnikih z avtoimunskimi obolenji. Poglavitne povzročiteljice vnetnih procesov v ustni votlini so bakterije in glivice.

Pri kemoterapiji se spremembe na ustni sluznici pojavijo 4 do 7 dni po aplikaciji terapije. Vnetne spremembe lahko trajajo dlje časa, zdravljenje pa je usmerjeno v lajšanje težav. Pogosto se  bolniku predpiše, naj si izpira ustno votlino s fiziološko raztopino ali z bikarbonatom. Včasih je potrebno tudi ciljno protimikrobno zdravljenje.

Vnetje žleze slinavke

V ustni votlini lahko pride tudi do vnetja žleze slinavke, to je dokaj pogosto vnetje. V vodilih žleze nastanejo kamenčki, ki predvsem pri starejših ljudeh povzročijo vnetje. Drugi vzroki za nastanek vnetja žlez slinavk so tudi dehidracija, zdravila, ki zavirajo izločanje sline, ter splošna oslabelost organizma.

Vnetje žleze slinavke je lahko akutno ali kronično. Pri tako imenovanem parotitisu se pojavi čvrsta boleča oteklina pred ušesom, ki sega do čeljusti. Bolnik je prizadet in ima povišano telesno temperaturo. Ob napredovanju bolezni lahko nastane oteklina na vratu in bolnik oteženo diha. Povzročiteljice vnetja so bakterije, zato je potrebno zdravljenje z antibiotiki, pogosto pa je potrebno tudi kirurško zdravljenje, da se odstrani pritisk na žlezne vode.

Rdeči mehurček – noma

Noma se imenuje nenadno in hitro potekajoče vnetje v ustni votlini v obliki manjšega rdečega mehurčka, ki se pojavi predvsem na dlesni. Na prizadetem mestu se zelo hitro razvije razjeda, ki se še dodatno vname in razširi v okolico. Prizadeta je lahko celo kostnina. Povzročitelji tega vnetja so bakterije normalne ustne flore. Prizadeti so predvsem starejši izčrpani ljudje in bolniki s težjimi kroničnimi obolenji. Pomembno je, da ljudje ob trdovratnih in ponavljajočih se vnetnih procesih v ustni votlini obiščejo zdravnika, ki bo opravil primerne preiskave in uvedel ustrezno zdravljen.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine