Kaj vse lahko naredimo iz buč!

12 novembra, 2020
0
0

V sladkih kombinacijah se buča odlično ujame s cimetom, nageljnovimi žbicami, muškatnim oreščkom in ingverjem. Uporabimo lahko kombinacijo teh začimb ali pa le eno od njih. Buča se v sladkih kombinacijah odlično ujema tudi s čokolado ali sirom. V slanih jedeh lahko njen okus še poudarimo z začimbami, kot so žajbelj, materina dušica ali bazilika, v bučno juho  naribamo malo muškatnega oreščka ali ingverja, če se odločimo za pikantnejšo različico, pa sta odlična izbira čili pa tudi kari. V slanih jedeh  ne bomo prav nič zgrešili, če ji dodamo sir, gobe ali pršut.

Kremna rižota z bučo in slanino

Zanjo potrebujemo: 500 g buče maslenke (butternut), 3–4 skodelice vrele vode, 2 žlički masla, 1 majhno rdečo čebulo, 1 strok česna, 1 skodelico riža, 100 ml belega vina, 6 lističev svežega žajblja, 2 žlici kisle smetane, 30 g parmezana, 2 žlici pinjol, 60 g slanine, narezane na trakove, oljčno olje, sol in poper

Bučo narežemo na kocke, poškropimo z malo oljčnega olja in damo v pečico, da se speče do mehkega. Ko je pečena, pustimo, da se nekoliko ohladi. Tretjino bučnih kock prihranimo, da jih bomo pozneje potresli po rižoti.

Čebulo narežemo na kocke in jih prepražimo na maslu. Ko se zmehčajo, jim dodamo nasekljan česen in riž. Nekajkrat premešamo, nato prilijemo belo vino. Zmanjšamo ogenj in dušimo, dokler vino ne izhlapi. Ko vino izhlapi, dodamo pol skodelice vode, pokrijemo in pustimo, da zadiši. Postopek ponovimo vsakič, ko voda izhlapi. Ko je riž napol kuhan, dodamo bučo (tisti del, ki ga nismo prihranili) in medtem ko se riž kuha, še naprej po malem dolivamo vodo. Ko je riž kuhan, dodamo parmezan in kislo smetano, sol in poper.

Na malo oljčnega olja prepražimo žajbljeve liste in dodamo rižoto. Vse dobro premešamo, da se okusi prepojijo. Rižoto porazdelimo na krožnike in jo potresemo s koščki buče, ki smo jih prihranili. V teflonski ponvici brez maščobe prepražimo pinjole in potem še slanino, da postane hrustljava. Oboje potresemo po rižoti in jo ponudimo.

Pixabay

Pixabay

Buča maslenka ali butternut je hruškaste oblike in sladke, oreškaste arome. Ima rumeno lupino in oranžno, čvrsto meso. Uporabna je za peko, rižote, pire, pite, peciva.

Bučna rulada s kremnim sirom

Potrebujemo: za testo: ½ skodelice moke, 100 g drobno mletih olupljenih mandljev, 1/2  kavne žličke pecilnega praška, 1/2 kavne žličke jedilne sode,1/2 kavne žličke cimeta, 1/2 kavne žličke muškatnega oreščka, 1/2 kavne žličke mletega ingverja, malo ruma, 3 jajca, ščepec soli, 1 skodelico rjavega sladkorja, 1/2  skodelice bučnega pireja iz pečene buče; za nadev: 300 g kremnega sira, 1/2 skodelice mletega sladkorja, 100 g bele čokolade; za posip: 50 g sladkorja v prahu, 2 žlički mletih mandljev

Za odmerjanje količin uporabimo skodelico, ki meri 2 dl. V globljo posodo damo sladkor in jajca ter jih penasto stepemo. Ko so napol stepena, dodamo ščepec soli in nadaljujemo stepanje, dokler niso jajca s sladkorjem stepena v gladko maso. V jajčno maso vmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in začimbe. Bučni pire in zmlete mandlje zmešamo in nato dodamo masi. Na koncu dodamo še malo ruma.

Pekač prekrijemo s papirjem za peko (30 x 40 cm, lahko tudi malo manjši), vlijemo vanj biskvitno maso in pečemo približno pri 160 stopinjah (lahko pa tudi pri nekoliko višji temperaturi, vendar ne več kot 180 stopinj) približno 20 minut.
Čisto kuhinjsko krpo na debelo potresemo z mešanico mletega sladkorja in mletih mandljev. Na to položimo rulado z zunanje strani in jo zavijemo in pustimo, da se ohladi.  Del posipa prihranimo.
Medtem pripravimo nadev: V skledi zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in v parni kopeli stopljeno belo čokolado. Rulado odvijemo, jo namažemo zavijemo in potresemo s preostalim posipom.