Naravno odišavimo dom

18 novembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Sladki vonj pečene buče, pečenih jabolk in toplega cimeta prežema notranjost stanovanja v tem času. Zdaj ko smo veliko več doma, je pomembno, da ga veliko čistimo in tudi dišavimo, saj se bomo v njem tako še prijetneje počutili. Po prostorih lahko razporedimo dišeče sveče ali pa si kupimo majhen razpršilnik, v njegovo posodico nakapamo eterično olje bora, evkalipta, cimeta ali kakšne druge dišave, ki se ujema s poznojesenskim časom. Če še ne veste, doma imate zagotovo tudi vse naravne dišave za prostor.

Prostor lahko odišavimo čisto preprosto: v manjši lonec stresemo cimetove palčke, rezine ali olupke pomaranč, limon in jabolk, lahko dodamo tudi druge dišave, kot so nageljnove žbice, vaniljev izvleček, brusnice, sladki janež in lovorove liste. Sestavinam prilijemo vodo do tretjine in naj se v odkritem loncu počasi kuhajo. Kuhamo zares pri zelo nizki temperaturi, da se sprosti vonj. Redno preverjamo: če voda izhlapi, je malo dolijemo. Pazimo, da se ne prismodi.

V gozdu naberemo borove storže. Biti morajo osušeni z odprtimi luskami, če niso, jih posušimo v pečici, da se odprejo. Prepojimo jih z eteričnim oljem, na primer cimetovim, in shranimo za nekaj dni v plastično vrečko, ki jo nepredušno zapremo. Potem jih zložimo na krožnik ali privežemo na vrvico v presledkih in jo obesimo na okno. Tako bomo imeli naravni okrasek, ki lepo diši.

Hiša pa bo lepo dišala tudi, če uporabljamo odišavljena čistila. V stekleni steklenički s pršilom zmešamo na primer skodelico alkoholnega belega kisa, skodelico destilirane vode,  dodamo nekaj kapljic limonovega, grenivkinega ali pomarančnega eteričnega olja, ki razmaščuje, obenem pa učinkujejo antibakterijsko. Tako bomo imeli s čiščenjem veliko veselja, saj bo stanovanje čisto in bo lepo zadišalo. Še tri rastlinske izvlečke lahko uporabimo kot dodatek k doma narejenemu čistilu: malo manj dišeč, pa zelo razkuževalni čajevec, pa osvežujoče kapljice poprove mete ali pomirjajočo sivko. Ko bomo napolnili dom z naravnimi vonjavami zelišč, storžev in cvetov, se bomo v njem nadvse dobro počutili.