Kaj naredimo iz rezin belega kruha

18 novembra, 2020
0
0

Če nam ostane kruh in ni več prav svež, ga lahko posebno belega uporabimo za marsikaj. Beli kruh lahko narežemo na kocke, jih posolimo, potresemo s provansalskimi začimbami, povaljamo v stepenem jajcu in posušimo v pečici. Hrustljave so odličen dodatek k bučni juhi. Lahko ga uporabimo za cmoke, ocvrte kruhove rezine,  pripravimo hrenovo omako s kruhom h govedini, za narastke, nadeve ali sladice.

Ocvrte rezine

Potrebujemo: 10 žemelj ali rezin belega kruha, 2–3 dl mleka, 3 jajca, ½ l olja

Dan stare žemlje ali rezine belega kruha na hitro pomočimo v mleko, nato v stepena jajca in jih ocvremo v vročem olju.

Lahko pa rezine omočimo v mleku, zložimo po dve skupaj in napolnimo s slivovo marmelado, omočimo v stepenih jajcih, povaljamo v drobtinicah in ocvremo.

 

Kruhovi cmoki

Potrebujemo: 300 g kruha, malo čebule, 30 g olja ali 50 g prekajene slanine, 2 dl mleka, 1 jajce, sol, peteršilj, 50 g moke; in še: 50 g olja za zabelo

Kruh narežemo na kocke ter jih prepražimo s sesekljamo čebulo na olju ali slanini. Posebej razžvrkljamo jajce z mlekom in soljo. S tem polijemo kruh in ga pustimo, da se enakomerno napoji. Nato primešamo moko in sesekljan peteršilj in oblikujemo cmoke. Kuhamo jih v osoljeni vreli vodi 10 do 15 minut, s penovko poberemo iz vode, naložimo v skledo in zabelimo.

Pixabay

Jabolčni kruhov narastek

Sestavine: ostanki mlečnega ali navadnega belega kruha (starega), na majhne kocke narezana jabolka, rozine  (po želji), maslo za mazanje, mešanica rjavega sladkorja in cimeta, 2 dl mleka, 2 dl tekoče sladke smetane, 3 jajca, sladkor (ne preveč), 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Uporabimo srednje velik nepregoren pekač. Na majhne kocke narezana jabolka podušimo brez vode. Ko so napol podušena, dodamo nekaj žlic sladkorja, rum in pustimo, da še malo karamelizirajo. Rozine lahko namočimo v rum in dodamo jabolkom. Kruh narežemo na rezine,  na tanko namažemo z maslom ter povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta. Posodo namažemo z maslom in jo otresemo s sladkorjem. Zložimo plast jabolčnih kock, tako da je dno prekrito. Potem zložimo plast kruha (lahko dodate tudi kakršne razlomljene rogljiče, ki so vam ostali), nato spet plast jabolk in po vrhu plast kruha.

Zmešamo jajca, mleko, smetano, navadni in vaniljev sladkor ter prelijemo po narastku. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, dokler ne dobi narastek lepe zlato rjave skorjice.

Prelistajte in s klikom na naslovico naročite knjigo KRUH_BREAD s številnimi recepti za pripravo različni vrst kruha.