Rezine z datlji in pomarančami

26 novembra, 2020
0
0

Letošnji december bo sicer drugačen, ampak konec leta je zmeraj lep, posebno če doma ustvarimo praznično ozračje, k temu pa sodijo tudi dišave iz pečice. Zdaj ko smo več doma, se lahko še bolj kot sicer posvetimo urejanju doma in peki slaščic in odkrijemo kakšen nov zanimiv recept, ki ga bomo vpisali v zvezek svojih najljubših receptov.

Pomarančne rezine

Sestavine: za testo: 100 g masla, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 4 jajca, 2 pomaranči, 90 g moke, 3 kavne žličke pecilnega praška, 30 g škroba, 100 g mletih mandljev; za kremo: 1 dl pomarančnega soka, 1 dl mleka, 50 g sladkorja, 1 vrečka vaniljevega pudinga, 20 g masla; za glazuro: 200 g sladkorja v prahu, 50 ml pomarančnega soka, 20 ml pomarančnega likerja

Naredimo testo: Maslo, vaniljev sladkor, polovico navadnega sladkorja in sol penasto stepamo. Postopoma dodajamo rumenjake in še stepamo. Nato primešamo sok ene pomaranče in nastrgano lupinico obeh pomaranč, zatrem pa še presejano moko s pecilnim praškom in škrob ter mlete mandlje. Tri beljake in polovico sladkorja stepemo v trd sneg in narahlo primešamo masleni masi. Testo nadevamo v pekač velikosti 20 krat 30 cm, obložen s papirjem za peko, ga lepo poravnamo in pečemo 180 minut. Pečeno testo ohladimo in prerežemo na dve plasti.

Naredimo kremo: Pomarančni sok zavremo. Mleko, sladkor in vaniljev puding gladko razmešamo, prilijemo vrelemu pomarančnemu soku in med nenehnim mešanjem kuhamo, da vre 3 minute. Kremo odstavimo s štedilnika in jo po vrhu namažemo s koščkom masla, da se ne naredi skorjica. Pokrijemo in ohladimo. Ohlajeno kremo dobro premešamo z električnim mešalnikom, potem pa jo namažemo na spodnjo plast biskvita. Prekrijemo z drugo plastjo.

 In še glazura: Vse sestavine za glazuro dobro premešamo, da dobimo gladko in gosto tekočo zmes. S tem premažemo vrhnjo plast biskvita. Pecivo damo za nekaj časa v hladilnik, potem pa ga narežemo na poljubne rezine.

Čokoladne rezine z datlji

Sestavine: za testo: 100 g mandljev, 120 g temne čokolade, 120 g suhih datljev brez koščic, 3 beljaki, 125 g sladkorja, 1 limona; za kremo: 150 g sladke smetane, 20 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 30 g temne čokolade

Najprej naredimo testo: Mandlje in čokolado grobo sesekljamo v električnem sekljalniku. Datlje drobno narežemo z nožem. Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg, umešamo sesekljane mandlje in čokolado, nastrgano limonovo lupinico in na koncu še narezane datlje. Maso nadevamo v okrogel model premera 22 cm in pečemo pol ure v pečici, segreti na 180 stopinj.

Naredimo kremo: Sladko smetano stepemo z navadnim in vaniljevim sladkorjem. Ohlajen biskvit vzamemo iz obroča, po vrhu premažemo s stepeno sladko smetano in potresemo z naribano čokolado. Pecivo narežemo na poljubne rezine.